Vikend u Trstu, kafa, šoping i more od šećerne vune

0

Trst je mesto gde se sastaju jedinstvene kulture, religije i arhitekture, grad gde je kuražni Zapad sreo još uvek pospani Istok, a mesto sastanka je drevni Mediteran. Opši utisak ovog prelepog grada je  već toliko puta zapisivan i pominjan, Trst nije za turiste, Trst je zaista za putnike, a jedno je sigurno, dobar provod je zagarantovan.

Nekada omiljeno jugoslovensko mesto kupovine i vikend-putovanja ima puno turističkog potencijala, pa izdvajamo samo par stvari koje morate uraditi dok ste u Trstu.

Obavezna kafa

Trst je poznat kao grad sa izuzetno razvijenom kulturom proizvodnje i ispijanja kave, i negovanjem kulta ovog napitka. Ovde se popije se oko 10 kilograma kafe po stanovniku u toku godine, i ovde na  velikom centralnom trgu u Trstu, Piazza dell’ Unità, možete uživati u čarobnoj aromi kafe dok posmatrate morske galebove i jedrilice u luci Doganale. Jedan od istorijskih kafea Trsta je Caffe Marco koji odiše tradicionalnim stilom, mesto gde su nekada i poznati književnici poput James Joyce-a i Italo Svevo-a uživali u bogatim aromama i stvarali svoja čuvena dela.

Posetite sa Barcinom sajam kafe koji se po deveti put održava u Trstu, mediteranskom gradu koji je glavna luka za kafu i smatra se prestonicom espresso kafe.

Obilazak Miramare dvorca

Ovaj dvorac romantičnog izgleda sagrađen je 1855. godine na zahtev Maximiliana  Habsburga, a nalazi 10 kilometara od grada. Do njega se jednostavno dolazi javnim prevozom, ili šetajući odličnom borovom šumom Barcola. Dvorac je okružen parkom koji je dom tropskim vrstama biljaka i stabala, čemu doprinosi mediteranska klima, a ima i puno fontana. Unutar dvorca nalazi se i muzej gde možete razgledati orijentalno uređene prostorije dvorca i prošetati bibliotekom koja sadrži preko 7.000 najrazličitijih naslova.

Uživajte u lokalnoj gastronomiji i vinu

Uticaj različitih kultura, slovenske i germanske kulture pre svega, kao i složena istorija Trsta ostavili su trag i na njegovu gastronomiji. Omiljeni specijalitet, a zapravo pravi domaći, jeste jota, specijalitet od pasulja, krompira i kupusa. Ovo jelo se sprema tradicionalo u Istri, ali ova u Trstu ima uvek nekako poseban lokalni ukus, a pošto je Italija poznata po vrhunskim vinima, ovde se nalazi Friuli Venezia Giulia. Prave bela vina, Malvasia, Chardonnay, Pinot Bianco i Grigio, Traminer, ali i crvena, Merlot, Cabernet Sauvignon i Franc.

Muzej Džejmsa Džojsa

Džejms Džojs je 1904. godine došao u Trst kako bi predavao engleski jezik u lokalnim srednjim školama. Za vreme boravka u Trstu, pisac dobio je inspiraciju za neka od njegovih najvažnijih književnih dela, uključujući Uliksa. Obiđite muzej posvećen njemu i kroz razne štampane, digitalne i video materijale upoznajte pisca. Ovde si dokumenti i fotografije mesta i kuća gde je stanovao, a njegova skulptura u prirodnoj veličini nalazi se na mostu Ponte Rosso iznad Canala Grande.

Gradski akvarijm

Gradski akvarijm je smešen u izuzetno lepoj gradi sa Art Nouveau arhitekturom i impozantnim tornjem koja datira iz 1933. godine. U njemu možete videti ribe i morski svet tipičnan za Jadran, ali takođe i ostale gmizavce, iguane i zmije, a najzanimljiviji od svega je podatak da se akvarijum puni direktno iz mora.

Vožnja tramvajem

Na Piazzi Oberdan sačekaće vas tramvaj iz 1902. godine kojim se možete popeti iznad Trsta i doći u grad Villa Opicina, gde možete uživati u panoramskoj šetnji Napoleonovim putem dugim oko 3 kilometra. Ovaj makadamski put vodiće vas do panoramskog pogleda na grad, mesto koje je odlično za fotografisanje.

Naravno, šoping

Šoping u Trstu je obavezan, a živopisne ulice pune različitih prodavnica, restorana i barova ponudiće predah uz odličnu kafu i sladoled. Borgo Teresiano je deo grada gde se nalazi ulica San Nicolò poznata po knjižarama i radnjama svih poznatih robnih brendova, gde je praktično smešteno sve što vam treba.

Trst je svakako mesto moje treba posetiti, pa čak i ako niste pošli u šoping, ima puno stvari koje treba videti. Odlična destinacija, nekad u staro vreme Jugoslavije, ponovo u ovo, Trst će uvek biti aktuelan, mesto gde je more mirno, gde talasi podsećaju na šećernu vunu.

Share.

Comments are closed.