Vinarija ispod mora otvorena na Pelješcu

0

Prva hrvatska podmorska vinarija na Pelješcu, koja nudi vina čuvana i do 700 dana u amforama u dubinama mora, pod nazivom Edivo otvorena je ovih dana na pola puta između Stona i Orebića.

I pre samog otvaranja vinarije, vina iz amfora u kratkom su vremenu postala hit i prepoznata širom sveta u vinskim, ali i širim krugovima, i to kao hrvatski zaštićeni patent vina iz mora.

Najpoznatija su Navis Mysterium Amfore, Navim Mysterium vina iz boce koja je takođe odležala u moru, ali i ostale vrste Edivo Dingač, Edivo Plavac, Plavac mali i druga.

Otvaranjem vinarije brojni gosti imaće prilike da se upoznaju s ovim jedinstvenim hrvatskim proizvodom, kažu iz vinarije koja se nalazi u mestu Drače i prostire na hiljadu kvadratnih metara na kopnu i ispod mora, a uključuje i 14 hiljada nasada raspoređenih na svim stranama Pelješca.

Vinarija ispod mora

Edivo vina

“Gosti sada imaju prilike iz prve ruke videti kako nastaje ceo proces vina u amforama u prostoru koji odiše tradicionalnim detaljima karakterističnim za Pelješac, ali i mistikom vina u amforama”, kažu vlasnici vinarije Ivo i Anto Šegović te Edi Bajurin.

Osim vina iz amfora, tu su i vina u bocama koja su ‘odležala’ u moru, a zainteresirani u pratnji iskusnih ronioca mogu i zaroniti u skriveni podvodni svet te vinarije, odnosno pogledati stari potopljeni brod koji na dnu malostonskog zaliva leži već godinama i morsko je skladište u kom se amfore čuvaju 700 dana na idealnoj temperaturi od 15 do 17 stepeni.

“Verujemo da će to tajnovito morsko vino, uz malostonske kamenice, čuvene sireve raznih ukusa kao i domaći pršut Hrvatsku i Pelješac dodatno ucrtati na mapu nezaobilaznih gastro destinacija”, poručuju vlasnici.

Vinarija ispod mora

Edivo vina

Uzgoj i negovanje vinove loze stogodišnja je tradicija peljeških vinogadara. Vrhunski odabiri terena i  celodnevna okupanost suncem daje vinima ovog kraja poseban status. Rezultati svega toga su vrhunski kvalitet pažljivo čuvanih i negovanih vina.

Share.

Comments are closed.