Vino iz 1774. godine odlazi na aukciju

0

Na aukciji će se naći vino koje je ispratilo Mocarta, i još mnoge istorijske trenutke. Očekivanja su velika, a cena jedne od boca, kako navode, bi treblo da dostigne cenu od 40.000 evra.

26. maja, u Francuskoj, na akuciji će se naći tri boce vina koje su jedne od najstarijih na planeti. Vino vrste vin jaune iz oblasti Jura u istočnoj Francuskoj napravljeno je 1774. godine, a očekuje se da će ove boce, koje datiraju iz perioda kada je Mocart bio najpopularniji, a britanske kolonije u u borbi za nezavisnost, dostići cenu od oko 40.000 evra po boci.

Boce su zapremine 0.870 litara, i pažljivo su kroz vekove  čuvane od strane porodice slavnog vinara Pjera Versela, koji je i zaslužan za proizvodnju ovog vina. Briga o vinu je toliko velika, da su još pre skoro 20 godina stručnjaci utvrdili nakon degustiranja jedne boce iz te čuvene serije da će ovo vino biti dobro jos najmanje jedan vek. Tom prilikom su opisali vino kao nektar boje ćilibara, sa ukusima začina, karija, cimeta, vanile i suvog voća, i ocenili ga ocenom 94, od mogućih 100.

Dve flaše iz kolekcije su 2011. i 2012. godine  prodate na aukcijama za 38.000, odnosno 57.000 evra, gde se navodi da je ovo vino namenjeno i napravljeno da traje vekovima, kao najstarije nefortifikovano vino na svetu.

Share.

Comments are closed.