Viski sa ledom, urbana legenda

0

Svi svetski stručnjaci koji se bave viskijem slažu se u jednom, led ne ide u viski, naročito kada je single malt viski u pitanju, a nikako ne naručujte to kada se nalazite u Škotskoj, shvatiće to kao uvredu.

Naručivanje viskija sa ledom česta je pojava u svetu i kod nas, to je jednostavno deo folklora i tradicija koja je ostala iz osamdesetih godina prošlog veka. Poznavaoci ovog pića nikako ne preporučuju ovakve aktivnosti, posebno naručivanje  single malt viskija sa ledom, pića koje se pravi isključivo od ječma, a zaštitni znak je zlatno-smeđa boja nastala u različitim bačvama, ali samo iz jedne destilerije.

U pitanju su, na primer, Glenlivet, Scapa, Glendronach, kvalitetni i domaći destilati vrhunskog ukusa, i njima led ne treba. Treba istaći činjenicu da će se od leda izgubiti ukus, razvodnjiti se,  dok će hladnoća uticati nepovoljno na kompletan utisak prilikom konzumiranja. Single malt viski pije se čist ili sa nekoliko kapi vode koje otvaraju ukus.

Led se može koristiti isključivo kada se ispija blended viski ili kada su okolnosti takve da je temperatura okoline izuzetno visoka. Škotska je vrlo stroga kada je viski u pitanju, to je stvar ponosa i nacionalnog identiteta, pa je razumljivo da im ovakve stvari baš i ne prijaju.

Share.

Comments are closed.