Vodič kroz Kalemegdan za osobe oštećenog sluha

0

Od 14. maja gluvim i nagluvim osobama, dostupan je specijalni „audio-vodič” za obilazak Beogradske tvrđave, a prezentacija i promocija vodiča je organizovana kod Stambol kapije na Gornjem gradu Beogradske tvrđave.

Projekat „Tvrđava za sve” orgnizovala je Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika u saradnji sa Gradskom organizacijom gluvih Beograda, sa JP „Beogradska tvrđava” i Istraživačko-razvojnim centrom Fakulteta organizacionih nauka. Ovaj prijokat je takođe podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Gluve i nagluve osobe imaće na raspolaganju  7 tablet računara sa posebnom aplikacijom koja sadrži mapu sa 22 lokacije, odnosno 22 audio priče prevedene na srpski znakovni jezik u video formi, kao i uputstvo za korišćenje vodiča i osnovne informacije o projektu.

Osobe sa oštećenim sluhom, najviše zbog problema u samoj komunikaciji, često su na margini društvenog i kulturnog života, i imaju ograničen pristup svim kulturnim sadržjima. Zbog Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, koja garantuje pravo na učešće u svim aktivnostima, a naročito zbog moralnih i ljudskih obaveza i dužnosti, ovakav pristup i prevod audio-vodiča na srpski znakovni jezik doprinosi poštovanju tog prava i omogućuje članovima zajednice gluvih da prate kulturne sadržaje u Beogradu i time budu u potpunosti uključeni u društvenu zajednicu.

Share.

Comments are closed.