Vodič kroz zabavu u Beogradu

0

Kada štiklirate TOP 10 atrakcija na mapi Beograda, precrtate muzeje i galerije sa „To Do“ liste u brošuri, i postavite selfije sa Tvrđave, iz Kneza i Skadarlije, šta dalje raditi u Beogradu? Bilo da ste turista u našem gradu, ili da ste odlučili da tako provedete dan, kuda se uputiti u potrazi za zabavom i šta je to u Beogradu zabavno raditi?

Ako osmotrite šta Beograđani rade da se zabave, spoznaćete da često nemaju plan. Krenu stihijski, pa gde put odvede. Zabavno je prepustiti se, jer se u Beogradu uvek nešto zbiva. Na putu do prodavnice ili pošte lako se može nabasati na Festival zanatskog piva, tango performans ili ulično pozorište. Pa i utorkom, nedeljom i sredom. Neplanirano se desi da se par ulica od vaše zgrade prikazuje neki kultni film, na otvorenom. Vi se samo pridružite, sednete gde ima mesta, i eto uživanja. Isto tako neplanirano, još i češće, neka vas fešta čeka na Trgu Republike. Pri tom ćete sigurno sresti i nekog koga znate. Eto zabave. Krenuli ste do Beogradske tvrđave u šetnju? Računajte i na izložbu na Savskom šetalištu, Dino park za klince i klinceze a možda i na neko muzičko dešavanje. Tako je to u Beogradu.

Ako volite da planirate, radnim danima se sva važnije zbivanja u Beogradu zakazuju za predveče. Kao nekad za korzo, zabavno je žuriti posle posla na presvlačenje za koncerte na Belef-u u Kapetan Mišino zdanje, na kakvu kulturnu manifestaciju po širem centru grada, a zabavno je i bez presvlačenja sjuriti se do Makiške strane Ade Ciganije na Beer Garden. Pre svirke, možda padne i kupanje na plaži, nikad se ne zna. Nekad, problem može nastati kada se desi da se se isto veče tri zanimljive manifestacije zbivaju u isto vreme. E, to je subotom. Kako stići i na koncert u letnji Bitef na Tvrđavi, na otvaranje novog kafića sa pogledom na reku a ne propustiti ni provod u Mikser Gardenu uz „zvuke 70-ih“?

Da, u Beogradu je zabavno izlaziti. Poznata stvar. Zabava po sebi. Kao lar-pur-lar. Kad su noćni izlasci u pitanju, pravci mogu biti Savamalska urbana regija, potez donjeg Dorćola južno od Dušanove, ili s druge strane Skadarlije, u Cetinjsku 15. U Cetinjskoj 15, uzgred budi rečeno, posetilac ima sve: stare tj obnovljene dobro poznate gradske kafiće i klubove, muziku po svačijem ukusu, „koncept store“, parking mesto pa i kokice za grickanje kad ogladni. Ako baš ogladni, Skadarlijski restorani su odmah sa druge strane.. A ako je prekasno za restoran, posle izlaska je zabavno jesti kod Lokija. Ne toliko zbog samih pljeskavica, već zato što je posebna vrsta zabave druženje u parkiću preko puta dok se hrana čeka.

Razne stvari su u Beogradu zabavne, i na raznim mestima. Zabava je i na pijacama, tamo gde vikendom ujutru Beograđani idu po bakalar, petkom uveče je žurka: muzika, svirke i druženje. Zabavno je i bez dece otići u Zoološki vrt, otkrivati nova mesta i ići gde do sada niste bili, na Adu Međicu, Adu Huju ili na vožnju brodom od jednog do drugog. Zemuncima, i svima koji se upute u „romantično predgrađe Beograda“, ovog leta će biti zabavno na Gardošu, a ako biste do Surčina, imajte na umu Bojčinsko kulturno leto.

Ako ste iz Beograda, zamislite da ste turista, i silno ćete se zabaviti. Još ako imate goste iz inostranstva, zabavno će biti i na mestima pored kojih prolazite svaki dan. Jer, takav je Beograd. Zabavan. Ne miruje, ne spava, pun je duha i energije, i stalno iznalazi načine da se dobro provede. Baš kao i njegovi stanovnici.

Tekst i fotografija : TOB

Share.

Comments are closed.