Vozom u prošlost kroz prirodne lepote Slovenije

0

Voz-muzej napravljen pre prvog svetskog rata ponovo vozi putnike kroz najlepše delove Bohinjske pruge.

Na železničkoj stanici odigrava se scena kao pre jednog veka. Lokomotiva, sa dimnjakom iz kog izlazi crni dim, prilazila je tromo kompoziciji vagona, u nameri da se poveže sa njom. Iz malog prozora u prednjem delu lokomotive viri mašinovođa, crn od uglja, i daje sirenom prepoznatljivi znak za polazak.

U Sloveniji možete uživati u predivnim predelima parnim vozom, nostalgično osetiti prošlost i zabaviti se uz bogat prateći program. Dve stare, veličanstvene parne lokomotive oživele su u Deželi. Lokomotive imaju imena SŽ 25-026 i SŽ 33-037, a napravljene su 1920. godine, odnosno 1943. Ovaj voz krstari Bohinjskom prugom, a na tom će putu potrošiti nekih 5 ili 6 tona uglja.

Vožnja se odvija po najlepšem delu Bohinjske pruge, istorijski značajne slovenačke pruge koju 1906. godine otvorio je Ferdinand Habsburški. Pruga je povezivala taj kraj s Trstom, Dunavom, Pragom, kao i brojnim evropskim gradovima. Danas možete stići od Jasenice do Nove Gorice gde se može videti savršena priroda, brojni mostovi i tuneli, kao i zaboravljeni delovi Slovenije.

Voz prolazi pored Bledskog jezera, kanjona Vintgar, Jelovice i Pokljuke, Bohinjske gore,  pa kroz oko 6 km dugačak tunel, gde se iz alpskog predela stiže direktno u primorski deo Slovenije. Stanice su najlepše tačke svakog predela, a na nekima od njih se  može otići na organizovani  izlet.

Karta za odraslu osobu je oko 40 evra, a ona uključuje celodnevnu vožnju vozom i zabavni program. Ukoliko platite kartu od 75 evra, ona uključuje vožnju, ručak, zabavni program, lokalni prevoz autobusom,  obilazak vinskih podruma i degustaciju vina, i večeru na kraju dana. Za detalje i informacije posetite zvaničnu stranicu.

Share.

Comments are closed.