Vreme je fjaku, dalmatinski zen

0

Fjaka je izraz nastao u Dalmaciji, i tamo se dosta pažnje posvećuje značenju ovog izraza. Mnogi kažu da je došao direktno od boga, dok drugi opet veruju u sudbinu i opšte dobro koje svaki čovek zaslužuje. Jedno je sigurno, dalmatinci znaju, i ne boje se da probaju.

Fjaka je lokalni izraz za uzvišeno staje uma i tela, stanje u kome čovek jednostavno ne teži ničemu. To je nešto što se ne može naučiti, a postiže se višegodišnjim vrednim trudom i radom, a može se opet iskusiti i doživeti praktično uvek i svuda.

Da stvari budu još komplikovanije, potreba za modernom dalmatinskom nirvanom ili zenom je sve popularnija, i poprima mere opšte epidemije, naročito u ovim toplim letnim danima, u kafeu, kad apstraktnost koncepta dolazi do punog izražaja. To je bolest leta, mnogi su podložni epidemiji, a i najhrabriji su popustili.

Novinari BBC-ja su svojevremeno pokušali da dođu do zaključka o čemu se ovde radi, i vrlo brzo su shvatili. To je lifestyle, to je trend, izgovor da ne radiš apsolutno ništa. Ovaj letnji koncept može poslužiti svima, to je već skoro nasušna potreba. Opustite se na suncu, u hladovini. Verujte isceljujućem toplom vetru, prepustite se čarima leta, koliko ko može, i kako može. Potrebno je da vreme malo stane, da se baš ništa ne radi, i da se baš ništa ne dešava. Kako dole u Dalmaciji kažu – pola negdje i pola nigdje, uvijek nekako u međuvremenu.

Share.

Comments are closed.