Wilhelmshöhe, park i priroda neverovatne lepote

0

Park Wilhelmshöhe je neverovatan spoj prirode i arhitekture, i jedinsven je u svetu baš to tome. Njegovoj monumantalnosti potpomaže prirodni položaj i okolina, a sam koncept ostavlja bez daha.

Wilhelmshöhe, park i priroda neverovatne lepote

Park Wilhelmshöhe je najveći park na brdu u Evropi, i drugi po veličini u svetu takve vrste. Park je smešten na površinu od 2,4 kvadratnih kilometara iznad grada Kassela u Nemačkoj. Park je od 2013. godine na UNESCO-vom popisu svetske baštine kao “primer ideala apsolutističke monarhije i jedinstveno svedočanstvo estetike baroka i romantizma.”

Početak izgradnje parka je vezan za 1696. godinu, a zbog veličine samog poduhvata gradnja je sa prekidima trajala 150 godina. Osim položaja i arhitekture, specifičnost parka je i njegova tehnička funkcionalnost koja traje već vekovima. Radi se o pumpama i sistemima za vodu koji snabdevaju ceo sistem, rezervoare i kanale vodom, a nisu promenjeni već 300 godina. Zahvaljujući njima, ovaj barokni spektakl, pećina, sve  fontane, kao i 350 metara velika kaskada je pod vodom. Voda silazi u kaskadama niz brdo, a zavšava gejzirom oko sat vremena nakon početka isticanja, a sistem je dizajnirao italijanski arhitekta Giovanni Francesco Guernieroa.

Wilhelmshöhe, park i priroda neverovatne lepote

Najpoznatiji delovi parka su Herkulov spomenik, Dvorac Wilhelmshöhe, Löwenburg, veštačka ruševina srednjovjekovnog dvorca, veštački rimski akvadukt, Đavolji most, Đavolji bazen, kao i Velika fontana koja se sastoji od jezera i 52 metra visoke fontane.

Share.

Comments are closed.