Za razvoj kongresnog turizma ključna infrastruktura

0

Kongresni turizam u Srbiji ima veliki potencijal, a najveći problem za njegov razvoj je infrastruktura – pre svega renoviranje Cetra Sava ili izgradnja novog kongresnog centra, izjavio je predsednik UO Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede “Hores” i direktor hotela “Falkensteiner” Aleksandar Vasiljević.

-Najlogičnije je da se renovira Centar Sava. Ako se nađu pare za rekonstrukciju vrlo je važno ko će da vodi taj centar. Upravljanje je možda bitnije i od samog renoviranja – rekao je Vasiljević.

Prema njegovim rečima postoje firme i organizacije koje se bave tim poslom i vlo je važno da se Kongresni biro preseli u kongresni centar i na taj način objedini celokupnu delatnost.

Udruženje Hores uputilo je prošlog meseca pismo Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u kojem su ukazali da je nastavak investicija u hotele uslovljen rekonstrukcijom Sava Centra, koji bi, prema njihovom mišljenju trebalo da se poveri na upravljanje profesionalnom menadžmentu.

U Horesu smatraju da taj kongresni centar može i mora ponovo da postane generator popune hotela i motor hotelskog biznisa.

Prestavnici turističkih organizacija Srbije i Beograda smatraju da je u rekonstrukciju Sava centra neophodno uložiti najviše 20 miliona evra.

Direktor Kongresnog biroa Srbije Mlađan Miškeljin ukazao je da bi za kompletnu rekonstrukciju bilo neophodno uložiti od šest do 20 miliona evra, a samo prošle godine Srbija je od kongresnog turizma zaradila više od 20 miliona evra.

Novac uložen u rekonstrukciju taj kongresni centar može da zaradi za godinu dana, smatra direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Menadžer grada Beograda Goran Vesić je rekao da pozicija Sava Centra nije ista kao u vreme kada je sagradjen, jer je tada bio jedini i ukazao da zgrada tog kongresnog centra nije energetski efikasna zbog čega proizvodi velike gubitke. On je naglasio da grad u ovom trenutku nema para, ali će probati da nadje partnera koji bi zajedno sa gradom mogao da uloži novac u taj posao.

Ukoliko neko bude spreman da uloži novac u rekonstrukciju, grad je spreman da sa tim investitorom razgovara i o njegovom mogućem učešću u menadžmentu, rekao je ranije Vesić.

Share.

Comments are closed.