Začetak konjičkog turizma u Srbiji

0

Konjički sport u Srbiji razvijen je više od konjičkog turizma. Da bi unapredili i jednu i drugu oblast, Beograđani Danijela Sarić i Vladan Damjanović uredili su ranč u klisuri reke Gradac kod Valjeva, koji privlači sve više zaljubljenika u prirodu i konje, ne samo domaćih, već i iz drugih krajeva sveta.

Ranč po ugledu na takozvane “horseville” u bogatim zemljama, Danijela Sarić i Vladan Damjanović napravili su u selu Belić nadomak Valjeva zbog lepote klisure reke Gradac i Valjevskih planina. Engleske priplodne kobile ovde imaju odličan tretman, jer je jedan od ciljeva da se postignu što bolji rezultati u galopskom sportu.

– Bazirao sam se na sopstveni uzgoj engleskog punokrvnog konja galopera, jer smatram da je to moguće, da je izvodljivo kod nas. Pošto ne možemo da predvidimo svetske trendove – izuzetno je skupo, pokušaćemo da kod nas uzgajamo te konje, koji bi nas predstavljali u Evropi na galopskim trkama – kaže predsednik KK Lastin put Vladan Damjanović.

Zaljubljenici u ove plemenite životinje mogu da uče jahanje, a oni malo iskusniji da uživaju u jahačkim turama u klisuri reke Gradac.

– Prvi put sam ovde sela na konja i naučila da jašem. Posle sedam dana krenula sam na terensko jahanje i veoma sam zahvalna instruktoru što mi je preneo to znanje – kaže Marija Vićentijević iz Moskve.

Na ranču je i pansion za konje drugih vlasnika. Sarić i Damjanović uposlili su gotovo sve susede – za brigu o konjima, u školi jahanja, za nabavku i pripremanje domaće hrane.

– Ne možete nigde kao u Valjevskim planinama, a to je potvrdio isto jedan Švajcarac, iskusni jahač, da jašete bez prestanka, da vas niko ne presreće, da jašete po reci, pored naseljenih kuća, da izađu ljudi i da vam ponude slatko, šećer. A stranci kažu da je, recimo, od Rajca do Medvednika, Soko-grada, najlepši predeo koji su videli od Atine do zapadne Nemačke – ističe suvlasnica ranča Danijela Sarić.

Izvor: eKapija
Share.

Comments are closed.