Začini u hrani pomažu u kontroli telesne težine

0

Istraživanje je pokazalo da ekstrakti cimeta i ljute papričice podižu nivo oksidacije masnoća u organizmu i time utiču na povećanu potrošnju energije.

Ranija naučna istraživanja pokazala su kako konzumacija ljutih papričica može pomoći u prevenciji gojenja, ali je većini osoba njihov ukus prejak. Na osnovu sprovedenih istraživanja, naučnici kompanije Nestlé veruju da cimet može biti „blaža“ alternativa. U istraživanju sprovedenom u saradnji sa kolegama sa Univerziteta u Tokiju, naučnici su proučavali na koji način ekstrakt cimeta (cinamaldehid) i ekstrakt ljute papričice (kapsaicin) utiču na povećanje potrošnje energije i nivo oksidacije masti kod petnaest zdravih muškaraca. Poznato je da je gojaznost rezultat neravnoteže koja postoji između energetskog unosa i potrošnje energije, pa tako veća potrošnja energije do koje se dolazi vežbanjem ili manji energetski unos kao rezultat dijete, pomažu u sprečavanju gojenja. Metaboličkim procesom oksidacije masti, telo pretvara mast u energiju. Naučnici su otkrili da ekstrakt cimeta značajno povećava potrošnju energije kod muškaraca koji su učestvovali u istraživanju, odnosno da i ekstrakt cimeta i ekstrakt ljute papričice značajno podižu nivo oksidacije masnoća u organizmu. Međutim, da bi bio delotvoran, kapsaicin je potrebno konzumirati u količinama koje hranu čine previše ljutom. Zato naučnici veruju da bi cimet bio bolji dodatak hrani koji bi mogao da utiče na prevenciju gojenja.
Rezultati istraživanja dostupni su na linku

Share.

Comments are closed.