Zajednički nastup Herceg Novog, Pule, Maribora i regije Molize

0

Opština Herceg Novi, italijanska regija Molize, hrvatski grad Pula i slovenački Maribor trebalo bi da pripreme projekat kreiranja i promocije zajedničke turističke ponude u makroregiji.

To je dogovoreno na konferenciji povodom otvaranja Jadransko – jonskog programa transnacionalne saradnje za period od 2014 – 2020, koja je održana u Bolonji, a na kojoj je učestvovala predsednica opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović sa saradnicama. Prioritet Herceg Novog u tom projektu biće valorizacija kulturnog nasleđa i stavljanje u funkciju lokalnih fortifikacija.
Konferenciju u Bolonji organizovala je italijanska regija Emilija-Romanja, a prisustvovali su predstavnici programskih tela, nacionalnih, regionalnih i lokalnih organa vlasti, kao i brojni potencijalni učesnici na budućem konkursu za prikupljanje projektnih predloga. Jadransko-jonski program transnacionalne saradnje usredsređen je na podsticanje inovacija, očuvanje životne sredine, unapređenje povezanosti, i podršku upravljanju Strategijom EU. Programska oblast obuhvata teritorije Crne Gore, Albanije, BiH, Grčke, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Ukupna vrednost Programa, sa nacionalnim sufinansiranjem, iznosi 118 miliona eura.

Share.

Comments are closed.