Zajednički turistički nastup zemalja regiona

0

Zemlje regiona ubuduće bi trebalo da na prekookeanskim tržištima nastupaju sa zajedničkom turističkom ponudom.

O tome su se u sredu dogovorili učesnici sastanka ekspertske grupe za turizam jugoistočne Evrope. Zajednička turistička ponuda obuhvatala bi Srbiju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. Koja će to tržišta biti još nije odlučeno, ali je izvesno da će biti napravljena zajednička turistickca brošura koja će objediniti turističku ponudi zemalja regiona, naglasili su učesnici na sastanku koji je organizovala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj.

Prema rečima šefa sektora za investiranje u jugoistočnu Evropu u OECD-u, Alana Paića turisti sa dalekih prekookeanskih tržišta kada dođu u region obično ne posete samo jednu zemlju, pa je neophodno da zemlje naprave zajedničke programe putovanja za turiste koji dolaze iz nama dalekih zemalja.

Ekspertska grupa ubuduće će se pozabaviti i programima edukacije i osposobljavanja zaposlenih, jer je utvrđeno da je nedostatak veština jedan od ključnih nedostataka u sektoru turizma.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac istakla je da su TOS, udruženje HORES kao i resorno misnistarstvo pokazali veliki interes za saradnju na ovim projektima.

Prema njenom mišljenju, realizacijom dogovorenog, pored koristi za sektor turizma, otvoriće se prostor i za nove investicije kao i priliku da svoju ponudu kombinujemo sa zemljama u regionu.

Plamenac je podsetila da i sada postoji saradnja pojedinih zemalja u ovom domenu, pa tako Slovenija i Hrvatska zajednički već nastupaju na nekim prekomorskim tržištima, Srbija i Crna Gora na tržištima Kine, Azerbejdžana i u Dubajiju, dok Makedonija i Albanija pripremaju zajedničke nastupe na pojedinim međunarodnim sajmovima.

 

Share.

Comments are closed.