Zapanjujući krajolik i retki zlatni majmuni – krstarenje rekom Jangcengjang

0

Kada pomislite na Kinu, reč opuštanje možda neće biti prva koja će pasti na pamet, ali moguće je svakako da se to desi kada krenete na krstarenje najdužom rekom u Kini, Jangcengjang ili Jangce rekom.

Zapanjujući krajolik i retki zlatni majmuni - Krstarenje rekom Jangcengjang

Dovoljno je da podignete noge na palubu i posmatrate predivnu okolinu koja se menja dok jedrite od istoka prema zapadu, pretvarajući liniju horizonta iz nebodera u plantaže čaja. Da se razumemo, ovde postoje pratktično ekskurzije i izleti svake vrste, od izleta posmatranja majmuna koji se igraju u krošnjama, da poseta ogromnim nuklearnim bunkerima, ovo je Kina.

Reka Jangcengjang je dugačka 6.300 kilometara, a tri kanjona, blizu izvora, nalaze se u najsunčanijem delu toka. Ovo je deo reke koja je vekovima bila besmrtna na kineskim slikama i u poeziji.

Zapanjujući krajolik i retki zlatni majmuni - Krstarenje rekom Jangcengjang

Xiling kanjon okružuje korito reke liticama visine višim od 1.100 metara prekrivenih šumom. Wu kanjon je nešto uži, i reka se ovde uvija i prolazi kroz mistični koji je skoro pa savršen za pravljenje panoramskih fotografija. Poslednji, Qutang kanjon, najkraći i najdramatičniji, je mesto gde se može zaviriti u bezbrojne tajanstvene pritoke reka koje se tajanstveno ulivaju u Jangcengjang.

Vodič iz lokalne etničke grupe Tujia naroda odvešće turiste tradicionalnim brodom do zapanjujućih pritoka reka gde se brojne pećine uklesane u veličanstvene stene koje prkose reci već više 2.000, koliko se ovde istorija pamti. Tu, daleko od sveta, među granama, često i na samim obalama, mogu se videti zlatni majmuni kako dokono i bezbrižno provode svoje dane.

Zapanjujući krajolik i retki zlatni majmuni - Krstarenje rekom Jangcengjang

Ovde se nalazi najveći hidroenergetski projekat na svetu, brana koji ima visinu od 600 metara i širinu od preko 2000 metara. Brana je namenjena stvaranju dovoljno čiste energije kako bi se smanjila zavisnost Kine od uglja i fosilnih goriva, međutim, projekat je vrlo kontroverzan jer je više od milion ljudi raseljeno iz gradova i sela zbog poplavljenog dela zemljišta koje je rezultat zatvaranja rečnog korita. Tako da, u zavisnostii sa kim razgovarate, možete dobiti različite odgovore, za neke, ovo je najprogresivnija stvar u istoriji Kine, za druge razaranje kulture i istorije jednog naroda.

U blizini Shennong Stream se takođe nalazi i Nacionalni park Shennongjia, i rezervat biosfere pod UNESCO zaštitom. Ovde možete otići na kratku šetnju do baze za zaštitu i istraživanje Dalongtan, i čućete pozive zlatnih majmuna kroz stabla. Osim što su ozbiljno slatki, to nisu samo nmaeki jmuni, oni su u stvari endemska vrsta koja živi samo ovde.

Zapanjujući krajolik i retki zlatni majmuni - Krstarenje rekom Jangcengjang

Osim zapanjujuće prirodne lepote, bogate kulture i slatkih životinja, krstarenje takođe ima niz programa na kojima možete naučiti svašta, uključujući i kako da napravite tradicionalne knedle. Specijalni kuvar će vam pokazati neophodne trikove – i najvažnije, možete sami praviti šta vam se sviđa.

Ukoliko vam kuvanje i ne ide, možete se oprobati pokušati u ranim jutrnjim Tai Chi vežbama na palubi, saznati više o akupunkturi, ili uživati u tradicionalnoj kineskoj ceremoniji služenja čaja. Možete ostati biti vrlo zauzeti, ali opet se možete opustiti uz čašu vina na palubi, vi odlučujete.

Zapanjujući krajolik i retki zlatni majmuni - Krstarenje rekom Jangcengjang

Share.

Comments are closed.