Zaštitni znak za vina iz doline Napa

0

Udruženje vinara doline Napa (NVV) objavilo je da je u nadležnoj američkoj ustanovi za patente i žigove registrovala zaštitni znak “Napa Valley”.

To je najnoviji korak koji je ovo neprofitno udruženje preduzelo kako bi zaštitilo proizvode vinara iz dolin Napa i istovremeno sprečilo mogućnosti za prevare kojima su konzumenti često bili izloženi. To je, istovremeno, prvi put da je jedna američka vinska regija dobila svoj zaštitni znaku SAD. Iz udruženja su saopštili da im je trebalpo više od pet godina rada u Vašingtonu, kako bi sklopili ugovore sa vlasnicima više od 100 brendova.
– Naš cilj je da sprečimo druge da obmanjuju naše konzumente. Radeći sa drugim državama na zaštiti imena Napa doline, postalo je jasno da isto moramo da uradimo i u samim SAD i zahvalni smo vlastima što smo u tome konačno uspeli – kaže J. Skot Gerien, pravni zastupnik vinarije Dikenson, Petmen i Fogarti, i član Saveta NVV. Proizvodi iz Napoa doline zaštićeni su i u Australiji, Brazilu, Kanadi, Kini, EU, Indiji, Izraelu, Novom Zelandu, Norveškoj, Tajvanu, Tajlandu i u Turskoj.

Share.

Comments are closed.