Zašto Japanci doživljavaju šok kada se nađu u Parizu?

0

Pariz, grad svetlosti, ljubavi i romantike, za mnoge turiste, kada se nađu u njemu, predstavlja pravo ostvarenje sna, ali ne i za Japance. Ono što oni doživljavaju pri poseti francuskoj prestonici dobilo je i medicinski naziv – Pariški sindrom.

Reč je o ekstremnom slučaju kulturnog šoka usled razočarenja. Halucinacije, uznemirenost, vrtoglavica i znojenje česti su simptomi koji se javljaju kod japanskih turista. U kombinaciji sa iscrpljenošću, jezičkom i kulturološkom barijerom njihovo stanje može da izazove ozbiljan psihički stres.

Kao razlog ovakvoj pojavi francuski psihijatrijski časopis Nervure navodi prevelika očekivanja od grada koji je opšte poznat po ljubavi, modi, bajkovitom izgledu i glamuroznim ljudima. Turiste sa ovim sindromom japanska ambasada šalje kući u pratnji lekara ili medicinske sestre.

Oko šest miliona Japanaca godišnje poseti Francusku. Japanski profesor koji je identifikovao ovaj sindrom pre više od 25 godina ističe da postoji samo jedan lek – sesti na let za Japan i ne vratiti se više nikada u Pariz.

 

Share.

Comments are closed.