Zašto ostavljamo bakšiš u kafićima i restoranima?

0

Ostavljanje bakšiša u restoranima i kafićima postalo je nepisano pravilo. Ipak, jeste li se nekada zapitali kako je ova praksa nastala?

Ova današnja navika vezuje se za Englesku i 17. vek kada su gosti, koji bi prenoćili u privatnoj kući, ostavljali određenu sumu novca slugama tog domaćinstva. Ubrzo zatim, ovaj gest postao je praksa po ugostiteljstim objektima u Londonu. Bogati Amerikanci, koji su nakon američkog građanskog rata putovali Evropom, odneli su ovaj običaj kući.

I dok je u nekim zemljama uvreda ostaviti bakšiš, poput Kine, gde će vam zasigurno vratiti celokupan iznos koji ste planirali da ostavite, u drugim zemljama se čak precizira postotak koji se jednostavno mora ostaviti konobaru. Tako se u Americi smatra da je obavezno ostaviti bakšiš u iznosu od 10-15 odsto ceha.

Takođe, u nekim zemljama, poput skandinavskih, bakšiš je uključen u cenu, pa se od vas ne očekuje da ostavljate novac, osim da platite račun. Kod nas bakšiš nije regulisan zakonskim normama, ali je postao stvar opšte kulture, pa gost iznos najčešće određuje u zavisnosti od toga koliko je zadovoljan uslugom.

Share.

Comments are closed.