Zašto se kineska hrana jede štapićima?

0

O nastanku štapića koje Kinezi, ali i drugi azijski narodi koriste tokom jela, postoje mnoge legende, ali se pravo objašnjenje krije u kineskim običajima. Štapići kao pribor za jelo su se prvi put pojavili tokom dinastije Šang, između 16. i 11. veka p.n.e.

Iako su se namirnice na nekadašnjim evropskim trpezama sekle oružjem kako bi se istakao način na koji je aristokratija prigrabila vlast u državi, a to je nasilje, u Kini hladnom oružju – noževima i viljuškama, nije bilo mesto na stolu, smatra francuski sociolog i antropolog Žan Pjer Pulen, autor “Rečnika prehrambenih kultura”.

Sve “nasilje” zadržavalo se u kuhinji gde su se namirnice sekle, ne samo iz praktičnih razloga, već i da bi se izbeglo da gostu bude prinet velik komad mesa koji bi ga podsetio na ubijenu životinju.

Prema jednoj legendi, štapiće je izmislio prvi kineski car Ju Veliki koji je strahujući da bude ubijen, zabranio upotrebu noževa i viljušaka. Jednom prilikom je bio toliko gladan da nije mogao da sačeka da se jelo ohladi te je iščupao dve grančice s kojima se poslužio kao hvataljkom, objašnjava Pulen.

Mada se svi istoričari ne slažu oko porekla štapića, jedno je sigurno – jako su korisni za one koji ih redovno upotrebljavaju. Naime, njihovim rukovanjem pokreće se više od 30 zglobova i 50 mišića na prstima, šakama i rukama.

Izvor: Tanjug

Share.

Comments are closed.