Zašto sve više kafića u Beogradu i Zagrebu služi napitke bez leda?

0

Pojedini barovi i kafići su služili pića bez leda, umesto leda gosti su dobijali posluženje sa porukom: „Pitate se zašto nema leda? Bilo bi više cool kada biste učinili nešto po pitanju globalnog zagrevanja“. Gosti kafića su ipak mogli da dobiju led, samo pod uslovom da podele fotografiju svog pića sa porukom preko društvenih mreža.

Ove godine se privodi kraju kampanja za podizanje svesti o globalnom zagrevanju u Hrvatskoj i Srbiji. Ideja je bila da se u nekoliko posećenijih mesta služe osveženja i pića bez leda. Zapravo, gosti su mogli dobiti par kockica leda samo u slučaju da su pre toga pročitali i upoznali se sa uticajima i efektima globalnog zagrevanja, i to na Facebook stranicama WWF (World Wildlife Fund) organizacije. Pokretač ove akcije, WWF organizacija je ovim putem htela da gostima kafića uz piće podeli i nekoliko korisnih saveta kako je svaki pojedinac bitan i kako svi moraju učestvovati u smanjenju klimatskih promena.

Kao zaštitni znak je upotrebljena slamčica sa znakom kampanje na kojoj je ispisan moto kapanje, i letak sa dodatnim informacijama o ovom pitanju, kao i o mogućnostima smanjenja potrošnje energije. Ova kampanja je itekako privukla pažnju gostiju, kako stranih turista, tako i meštana. Samim tim što su posluženi osveženjem, servirana im je i lekcija o tome kako su klimatske promene prisutne i očigledne, i kako ih treba sprečiti, umesto da im se prilagođavamo. Ideja vredna pažnje, dok budete ispijali svoje piće i gledali led u čaši, setićete se da je parola kampanje: „Nemojte samo sedeti i gledati kako se led topi“.

Share.

Comments are closed.