Zatvara se kultni njujorški hotel koji krije tajnu slavnih

0

Kultni njujorški hotel, “Waldorf Astoria” uskoro će zatvoriti svoja vrata, a kad ih ponovo otvori za tri godine, tek će jedan mali deo zgrade, u kojoj je danas smešten, da služi kao hotel, dok će se ostatak iznajmljivati.

Hotel prebogate istorije od svog otvaranja ugostio je mnoge slavne i poznate ličnosti, koji ovde nisu samo rado odsedali, već i živeli. “Waldorf Astoria” je toliko značajna da čak ima i sopstvenu železničku prugu, poznatu kao Track 61, kojom su VIP gosti, uključujući i američke predsednike, stizali do hotela. 

Ovaj hotej je izgrađen još krajem 19. sveka, ali zgrada u kojoj se nalazila srušena je 1929. godine, zbog prostora potrebnog za izgradnju Empajer stejt bildinga. Ipak, dve godine nakon toga, izgrađena je mnogo lepša Astorija, koja i danas izgleda moćno i glamurozno. 

Glas o luksuznom hotelu ubrzo se proširio, pa su u njemu počeli da žive, a ne samo da odsedaju i mnogi slavni, među kojima su Edvard VII, Frenk Sinatra i Merilin Monro. Takođe, hotel je bio omiljeno mesto svih američkih predsednika.

Spomenuta linija Track 61 je vozila od Velike centralne stanice pa sve do podnožja hotela, tako da, ako ste bili dovoljno važan gost, dolazili ste do hotela podzemnim putem i nakon toga, tajno liftom i do svoje sobe. Ovakav način dolaska najviše je praktikovao Frenklin Ruzvelt.

Ruzvelt je putovao na ovaj način, jer je verovali ili ne, neko vreme uspešno skrivao činjenicu da se nalazi u invalidskim kolicima. Nakon njega liniju je koristila još nekoliko predsednika, da bi sad već par decenija bila napuštena. 

Izvor: B92

Share.

Comments are closed.