Zelena, ekološka, etička ili održiva moda

0

U poslednjih nekoliko godina u svetu postaje sve popularniji trend pod nazivom održiva moda. Šta to znači, i koliko je ozbiljan ovaj trend?

Održiva moda je, za sada, revolucija u nastajanju, novina koja će po svemu sudeći imati šansu da nešto i uradi. Ekološki svesna moda podrazumeva upotrebljavanje novih materijala, pre svega organskog pamuka i vune, svile, bambusa, algi i ostalih materijala koji proizvode se uz manju potrošnju i rasipanje energije i uz znatno manje zagađenje životne sredine. Drugu grupu materijala koji se koriste u ekološki svesnoj modi jesu materijali dobijeni recikliranjem tekstila ili drugih materijala kao što su staklo, plastika ili koža, pa čak i metal.

Za sada, prvi korak u prihvatanju ove nove doktrine jeste promena potrošačkih i modnih navika. Uzećemo kao primer jednu pamučnu majicu koju nosimo svi, i imamo ih više od jedne. Da bi se napravila jedna pamučna majica, to su gotovo skriveni podaci od javnosti, potroši se oko 2700 litara vode. Ovo podrazumeva celokupni proces, od polja pamuka do pogona.

Upravo zbog ovakvih podataka je neophodno da se promena svesti izvrši prvo na kolektivnom nivou, na čemu se i bazira promena mišljenja, stavova i ponašanja individue. Nephodno je prvo dobro se informisati o načunu izrade i o sastavu stvari koje nosimo ili želimo da kupimo, a kasnije da racionalno i svesno te stvari i koristimo. Na raspolaganju su i brojne aplikacije koje telefonom proveravaju artikle i predlažu one održive, ekološki pogodne komade. Takođe je neophodno da stare stvari recikliramo, kako bi one mogle biti ponovo upotrebljene.

Ovakva inicijativa deo je zvanične dokumentacije Ujedinjenih nacija u sektorima koji se bave ekonomijom i ekologijom,  a veliki brendovi se priključuju trendu i izazovu i čine svet boljim u saradnji sa poznatim partnerima.

Recikliranje, novi ekološki materijali, oživljavanje starih metoda i načina proizvodnje, upotreba tradicionalnih prirodnih materijala zaista su pravi korak napred u inovativnosti i preduzetništvu. Treba se prikloniti ovom trendu, treba biti racionalan, jer na kraju, ipak je to samo odeća, čovek se i ne vezuje za to, bar ne bi trebalo, a planeta je jedna jedina.

Share.

Comments are closed.