Zgrada u koju pet vekova turisti nisu smeli da kroče

0

Veneciju dnevno poseti preko 60.000 turista, pa se čini da nema ništa novo što bi moglo da se otkrije. Ipak, velika restauracija Trga Svetog Marka će obuhvatiti i otvaranje zgrade i to prvi put za 500 godina!

Tri spojene zgrade koje se protežu celim Trgom Svetog Marka konačno će biti otvorene za javnost.

Čim budu renovirane, jedan deo će se koristiti za izložbe i seminare, a drugi deo će biti prostor za pomoć izbeglicama. Tajni pasaž koji vodi od Trga Rojal gardens biće otvoren za javnost, kao i terasa sa koje ćete moći da uživate u pogledu.

Istorijska zgrada služila je za kancelarije kompanije Assicirazioni Generali poslednjih 185 godina, a nakon što su pronašli novu lokaciju odlučili su da finansiraju ovaj projekat.

Nagrađivani arhitekta David Čiperfild zadužen je za restauraciju, a kako kaže, unutrašnjost predstavlja pravi izazov i ostavlja bez daha.

Turisti će u zgradu moći da kroče tek 2020. godine.

Zgrada u koju pet vekova turisti nisu smeli da kroče

Zgrada u koju pet vekova turisti nisu smeli da kroče

Venecija

Venecija je grad u severoistočnoj Italiji koji se nalazi na ukupno 117 manjih ostrva koja razdvajaju kanali i povezuju mostovi. Venecija je najviše poznata po svojoj raskošnoj arhitekturi i umetničkim delima, a deo grada se čak nalazi pod zaštitom Svetske baštine.

Istorija

Ime Venecija potiče od drevnog naroda Veneta koji su naseljavali tu oblast u 10. veku pre nove ere. Grad je u istoriji bio prestonica Republike Venecije i ima mnogo nadimaka, od kojih je možda najpoznatiji „kraljica Jadrana“. Republika Venecija je bila veoma moćna pomorska sila i važan trgovinski i umetnički centar za vreme renesanse. Međutim, nakon Napoleonovih ratova i Bečkog kongresa, Venecija je 1797. godine pripala Austrijskom carstvu. Ona je ponovo dospela u posed Italije 1866. godine nakon održavanja referenduma.

Arhitektura Venecije

Ono što je interesantno pomenuti jeste da su građevine u Veneciji sagrađene na usko postavljenim drvenim osnovama. Osovine građevina leže na pločama istarskog krečnjaka koji se nalazi povrh drvenih osnova. U takvim uslovima u vodi bez prisustva kiseonika drvo ne propada tako brzo kao na površini.

Venecija poseduje bogatu i raznoliku arhitekturu, a najčešći stil je gotski. Venecijanska gotska arhitektura je venecijanski stil građenja koji kombinuje gotske lukove i uticaj Vizantijskog i Otomanskog carstva. Stil je potekao iz 14. veka a klasični primeri su Duždeva palata i Ka d’ Oro palata. Pored toga, grad je pun građevina iz perioda renesanse i baroka, a klasični primeri su Ka Pesaro i Ka Rezoniko.

Turizam u Veneciji

Venecija je jedna od najvažnijih turističkih destinacija na svetu zbog svoje čuvene arhitekture i umetnina. Grad dnevno poseti u proseku oko nekoliko desetina hiljada turista.

Share.

Comments are closed.