23.6 C
Belgrade
četvrtak, septembar 19, 2024

Budimpešta protiv masovnog turizma

Glavni grad Mađarske je priča o dva grada koje je podelila moćna reka Dunav. Budim i Pešta osim toga što gradu daju ime, definišu i njegove različite životne stilove i posebnosti po kojima je Budimpešta i najpoznatija. Međutim, upravo to je i problem ovog grada. To je jedna od najpopularnijih destinacija za jednodnevne izlete u Evropi, pa turista ima svake godine sve više

Budimpešta je jedna od najpopularnijih destinacija za kratkoročne boravke, gde turisti ostvaruju svake godine sve više noćenja. Sa 6.7 ​​miliona turističkih noćenja godišnje, Budimpešta je prestigla i Beč i Prag. Ovaj broj počinje da prevazilazi ekonomsku opravdanost, i stanovništvo je odlučilo da se bori protiv sve većeg broja turista.

Stanovnici šestog okruga su zbog toga izglasali zabranu kratkoročnog najma od 2026. godine u odluci koja bi mogla imati šire posledice za tržište nekretnina. Nova uredba treba da zabrani iznajmljivanje nekretnina u središtu grada, i to će se odnositi na sve nekretnine koje su registrovane za takvu vrstu delatnosti. To se odnosi najviše na Airbnb i Booking platforme.

Očekuje se da će uredba biti uvedena u celom gradu, jer je stanovništvo jasno reklo da im je bitniji mir sopstvenog doma od izgubljenog prihoda.

Budimpešta predstavlja jedno od najlepših i najvažnijih kulturnih, istorijskih i ekonomskih središta u centralnoj Evropi. Grad je poznat po svojoj bogatoj istoriji, prelepim zgradama, termalnim banjama, kao i mostovima koji povezuju dva dela grada.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

To je nekad bio grad preko kog smo učili kako se putuje, i preko kog smo upoznavali evropsku kulturu i tradiciju. Danas je to grad koji je pokazao svetu da je više od obične turističke destinacije, danas je to grad u koji ljudi idu da ostanu, da u njemu žive.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -