11.4 C
Belgrade
petak, oktobar 18, 2024

Samostalna ili tura sa vodičem? Upoznajte Velenje na pravi način

Kada planiramo posetu nekom mestu, obično se prethodno informišemo o tome šta treba videti, kakav je sadržaj, klima, hrana, kakvi su ljudi, put do tamo. Svakako, nije greška samostalno organizovati turističku turu, ali uvek je kvalitetnije i autentičnije kada ste uz lokalnog vodiča

Ručak, vino i potpuni ugođaj na 160 metara ispod zemlje

Zašto? Zato što je to osoba koja zna svaki kutak mesta u koje dolazite, otkriva vam njegove razne specifičnosti, priča o istoriji i tradiciji, kulturi, običajima i, naravno, grupne ture su i finansijski često isplativije. Uz sve to, upoznajete nove ljude, lokalce.

Stoga, ako odlučite da ove jeseni ili zime posetite Velenje, slovenački grad ušuškan u Šaleškoj dolini i okružen Alpima na zapadu, topla preporuka je da za obilazak odaberete vodiča. Doživećete nesvakidašnje iskustvo koje vam pruža mogućnost da se, na više načina, povežete sa gradom. Lokalni vodiči su kroz godine rada razvili veštinu da pred turiste iznose najzanimljivije informacije o mestu na sažet i konkretan način, tako da iskustvo ne bude suvoparno već poučno i zabavno.

Slovenci, inače, naročito poslednjih godina neguju turizam, kao granu koja donosi prihod, ali i upoznaje svet sa prirodnim lepotama i istorijom ove zemlje. Kako u svakom poslu, pa i u turističkom, treba biti inovativan – obilasci sa vodičem prilagođeni su raznim zahtevima posetilaca. Dostupni su na engleskom, nemačkom, hrvatskom, srpskom i mnogim drugim jezicima.

Pored klasičnih obilazaka,  Šaleška dolina po potrebi organizuje i aktivne ture sa vodičem na biciklima oko Velenjskog jezera, što dodatno potvrđuje činjenicu da Slovenija uvek primat daje aktivno-pasivnom odmoru, prirodi, akciji, sportu. Ako se odlučite za turu biciklom, utoliko pre savetujemo da krenete sa grupom, jer vodič dobro poznaje teren i znamenitosti duž biciklističke rute, prilagođavajući se vašim zahtevima, znanju i fizičkoj spremi. Recimo, pomaže vam u podešavanju bicikla i savetuje kako da unapredite svoju tehniku vožnje, tako da maksimalno iskoristite čari ove avanture.

Osim toga, pri poseti Velenju i uz organizovanu turu sa vodičem saznaćete iz prve ruke kako je šesti po veličini slovenački grad vremenom postao „ekonomsko čudo“. U pitanju je zabavna „retro“ šetnja centrom Velenja, nakon čega sledi zasluženi ručak. Ovo je grad u kojem ćete osetiti duh socijalizma i koji je dom Muzeju Velenje u istoimenom dvorcu u starom delu grada.

Takođe je inspirativan onima koji vole adrenalin. Jednostavno, ne možete doći u Velenje, a da ne iskusite i avanturu u podzemlju. Da li ste ikada zakoračili ispod površine zemlje, istraživali unutrašnjost pećina ili ručali u „tami“? Ako niste, vreme je da probate! Doživite „Adventure in the Underground“, pravi izbor za autentično iskustvo skrivenog kutka Šaleške doline, uz vrhunska vina iz regije i eksploziju ukusa iz lokalne kuhinje.

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -