4.4 C
Belgrade
sreda, 30 novembra, 2022

Kako uživanje u hrani i održivost mogu da idu zajedno

Jedan „chilli con carne“, jedna činija, jedan suši i tajlandski kari – to je dovoljno da se nahrane četiri osobe, ali isto tako dovoljno da se napuni kanta za smeće. Prema Društvu za istraživanje tržišta ambalaže, samo u Nemačkoj godišnje u smeću završi 280.000 tona posuđa za jednokratnu upotrebu. Evropska unija je takođe shvatila da se nešto mora promeniti i da je potrebno zabraniti jednokratni plastični pribor za jelo, plastične poslužavnike za jednokratnu upotrebu, polistirenske posude za brzu hranu, slamčice i mnoge druge proizvode od plastike, sredinom 2021. godine. Ali koje su alternative za novo tržište? I pre svega, kako možemo da nastavimo da isporučujemo hranu kupcima

Naravno, industrija ambalaže takođe je prepoznala poruke koje nam donosi novo vreme i na tržište je uvela mnoštvo zamena. Fokus je na ambalaži za jednokratnu upotrebu na bazi biorazgradivih materijala napravljenih od šećerne trske, kukuruza, bambusa i palminog lista. Kukuruz je čak osnova za bioplastiku nazvanu PLA koja je 100% kompostabilna, ali nažalost nije otporna na toplotu, jer se već na temperaturi od 45 C, mogu desiti promene prilično nepovoljne za tečnu hranu. Na organskoj ambalaži se može čak i štampati po želji jer zahvaljujući ekološkom mastilu ne gubi održivost, a ipak ostaje jednokratna ambalaža.

Zbog svega toga, sve više zemalja ima depozitne sisteme ili se stvari svode na pojedinačne inicijative restorana koji koriste depozitni sistem kao alat za lojalnost kupaca. Ipak i ovde postoji druga strana medalje: rok trajanja limenki, šolja i tanjira. Nije pranje ono što troši materijale poput nerđajućeg čelika ili plastike, već grebanje izazvano priborom za jelo. Cilj je vratiti takvu ambalažu u ciklus i do 300 puta. Inače, sa sistemom za višekratnu upotrebu nema higijenskih problema, jer prema Saveznom institutu za procenu rizika, koronavirusi reaguju na supstance koje rastvaraju masti, poput alkohola i površinski aktivnih supstanci koje sadrže rastvarači masti u sapunima i tečnostima za pranje sudova.

Ali kako onda da uživamo u hrani? Stručnjaci iz kompanije Rational, specijalisti za termičku pripremu hrane imaju povodom toga prilično opušten stav. Tino Bergolz, viši direktor prodaje BD za Istočnu Evropu u kompaniji Rational, komentariše: „Sada postoje i privlačni dizajni za ambalažu koja je napravljena od papira ili drugih prirodnih materijala. Od integrisane kesice sa sosom na vrećici pomfrita do tanjira sa sušijem po uzoru na prostirku od bambusa “. Ali kao što svi znamo, oči jedu zajedno sa nama, pa je presudni faktor u ocenjivanju kvaliteta hrane i dalje ono što doseže ukus. Tu Tino Bergolz rešenje vidi u visokokvalitetnoj proizvodnji. „Inteligentni sistemi za kuvanje, kao što su parno-konvekcijska pećnica iCombi Pro i multifunkcionalni kiper iVario, koji rade sa kontaktnom toplotom, omogućavaju fleksibilnu i istovremeno visokokvalitetnu proizvodnju hrane.“ Po oceni stručnjaka kuvanje na laganoj vatri, ali i snaga potrebna za grilovanje, osiguravaju prednost u ukusu, koja traje tokom čitavog vremena isporuke, tako da kupci mogu zaista da uživaju u hrani koja stiže do njih. S tim u vezi Tino Bergolz zaključuje: „Uživanje i održivost se nikako ne isključuju. Uostalom, hamburger je dvostruko bolji kada znate da ne štetite životnoj sredini.“

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -