6.4 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Egipat: Otkriven izgubljeni “zlatni grad”

U Egiptu je otkriven „zlatni grad“ star preko 3.000 godina, i smatra se da je to najveće otkriće u arheologiji i istoriji ove drevne zemlje nakon pronalaska Tutankamonove grobnice

Najpoznatiji arheolog Egipta, Zahi Havas, vođa je arheološke ekipe koja je i pronašla ovaj izgubljeni grad. “Zlatni grad” se nalazi u blizini veoma popularnog Luksora, i za sada se zna da je upravo on nekada bio centar ovog regiona, kulturni, društveni i finansijski.

Iskopavanja su započela u septembru 2020. godine, a grad datira još od vladavine Amenhotepa III, jednog od najmoćnijih egipatskih faraona, koji je vladao između 1391. i 1353. pre nove ere. Otkriće grada je od izuzetne kulturno-istorijske važnosti na samo za Egipat, koji je inače najplodnije arheološko nalazište na svetu, već i za čitav svet, najviše zbog činjenice da može pružiti uvid u život starih Egipćana u vreme kada je ovo carstvo bilo najbogatije.

Grad je dobro očuvan, ima praktično sačuvane čitave gradske zidine, dok su prostorije za život ljudi, tako se pretpostavlja, ispunjene stvarima i alatima za svakodnevnu upotrebu.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -