6.7 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Godišnji izveštaj o ugostiteljstvu u Italiji

Federacija Fipe-Confcommercio, koja okuplja mala i srednja preduzeća u trgovini, turizmu i ugostiteljstvu, obajvila je svoj godišnji izveštaj „Food Report 2020“ koji definiše kao “ratni bilten”

Godina pandemije je devastirala jedan od najdinamičnijih i najaktivnijih sektora italijanske ekonomije, od javnih do srednjih i mikro preduzeća.

U 14 meseci pandemije nestalo je gotovo dva puta više radnih mesta nego što ih je otvoreno u periodu od 2013. do 2019. godine. Nesigurnost i neizvesnost je postala svakodnevica, što se vidi i u smanjenju javne potrošnje.

Kriza izazvana pandemijom ne samo da je uništila ponudu, već i duboko utiče i na potražnju, potrošnja u Italiji je postala manje sofisticirana, jer domaća proizvodnja hrane nije u stanju da pokrije ni 20% onog što je nekad bio standard. O restoranima, barovima i kafićima ne treba ni govoriti, dugotrajno zatvaranje i strah od zaražavanja je ovaj deo ugostiteljstva gotovo iskorenio.

S druge strane, javljaju se pozitivni znaci oporavka privrede, a nova potrošnja Italijana opredelila je preduzetnike u ovom sektoru da se usredsrede na nove digitalne usluge, na diverzifikaciju ponude i poboljšan kvalitet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i na kuhinju sposobnu za proizvodnju prepoznatljivih tradicionalnih proizvoda, što ih na neki način može i poboljšati.

Zaključak: uticaj koronavirusa na ugostiteljski sektor je bio dramatičan, i ponovno pokretanje svih kapaciteta će zahtevati transformaciju ponude, iskustava, u kombinaciji sa sposobnošću shvatanja novih potrošačkih navika i novih usluga poput prisutnosti na digitalnim platformama.

Ovakav trend je akuelan i kod nas, slične situacije zahtevaju i slične odgovore, pa bi u skladu sa tim ugostiteljski sektor morao da se transformiše i prilagodi vremenu pred nama. Ukratko, digitalizacija, kvalitet i spremnost da se prilagodi svakoj sledećoj situaciji.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -