17.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Podgorica, grad na dlanu

Podgorica je savršena tačka odakle da počnete istraživanje Crne Gore, prve ekološke države na svetu, poznate po prirodnim lepotama, nacionalnim parkovima, lepim i toplim ljudima. Glavni grad, ležerno zavaljen u dolini okupanoj u pet reka, opkoljen vinogradima, jezerom i planinama, nadomak Jadranskog mora, svojom pozicijom mami sve one koji vole aktivni odmor, a treba im savršena baza

Gostoljubiv grad koji je tokom burne istorije čak pet puta menjao ime, ukrašće vam pažnju kulturnim sadržajem, savršenom hranom i vinima, ali i burnim noćnim životom koji se pamti. Podgorica obogaćuje ponudu kroz poslovni, tranzitni, izletnički, sportsko-rekreativni i kongresni turizam i centar je svih dešavanja. Ovde su blage zime i topla leta, uz bezbroj sunčanih dana. Sam grad ima brojna izletišta, koje ljubitelji svežeg vazduha i prirode maksimalno koriste.

Autor: Aleksandar Jaredić

Bombardovanje za vreme Drugog svetskog rata je uništilo veliki deo Podgorice, ali su neki kulturno-istorijski spomenici preživeli. Uvek treba krenuti od srca grada, Stare Varoši, gde možete videti tursku džamiju i Sahat kulu kao svedoke nekadašnje vladavine Otomanskog carstva. Tu je i most na Ribnici kojeg su osnovali Rimljani u 5. veku, a danas ga vizuelno upotpunjuju ostaci tvrđave Stefana Nemanje.

Ako ste fan arheologije, nemojte preskočiti drevni grad Duklju na obroncima Podgorice, ilirsko utvrđenje nastalo pre 2000 godina, sa nekropolom i brojnim grobnicama. Ljubitelji sakralnih objekata, uživaće u istraživanju crkava i manastira, a omiljeno mesto svih je crkva Svetog Đorđa pod brdom Gorica, po kojem je grad i dobio ime. Ova crkva stoji više od 900 godina i najstarija je aktivna bogomolja u Crnoj Gori, dok je najmlađa, Hram Hristovog Vaskrsenja iz 1993. ujedno i najveći pravoslavni hram.

Autor: Ivan Mandić

Podgorica je dom najvećeg neprekinutog vinograda u Evropi. Ako ste ljubitelj vina i želite da probate neke od domaćih proizvoda, obavezno posetite vinski podrum Plantaže Šipčanik. U neposrednoj blizini vinograda nalazi se i čudo prirode, Nijagarini vodopadi na reci Cijevna.

Žitelji Crne Gore su veliki obožavaoci sporta, tako da tokom fudbalskih utakmica odjekuje sa stadiona Budućnosti u samom centru grada, ali i iz Sportskog centra Morača gde su mnogi gostujući timovi izgubili zbog vatrenog navijanja. Idealno pozicioniran za bicikliste, grad ima brojne staze, kao i avanturistički park, staze za trčanje, teretane na otvorenom, i brda Gorica i Ljubović za šetnje i sport.

Autor: Balša Strugar

Noćni život je veoma popularan. Ne postoje samo poznati kafići, već ulice za izlazak. Postoji i podela na stari i novi deo grada, pa tako imate izlaske u Njegoševu i Bokešku ulicu u starom centru, gde je stalno veselo i živo i traži se mesto više, ali i “punkt” oko Rimskog trga i The Capital Plaza – najvećeg poslovnog kompleksa, sa šoping zonom i restoranima i kafićima, među kojima su i najpoznatiji u gradu The Living Room i Hard Rock Cafe.

Autor: Vladimir Popović

Da li putujete radi biznisa ili da istražujete i uživate? Više od 120 hotela u gradu, nudi za svakog ponešto, a o kvalitetu sadržaja najbolje govore ocene posetilaca po kojima je CUE Podgorica, godinama broj jedan izbor gostiju iz celog sveta i dom pomenutog The Living Room-a.

Jeste li znali da je Crna Gora prepoznata kao zemlja slikara? Najpoznatije galerije su ULUCG, Muzeji i galerije Podgorice i Centar savremene umetnosti Crne Gore, koji se nalazi u Dvorcu Petrovića u parku Kruševac, jednom od najlepših zdanja i nezaobilazno mesto zaljubljenih. Crnogorsko narodno pozorište i KIC Budo Tomović, dva su glavna doma kulture, a Crnogorski simfonijski orkestar najvažniji muzički ansambl. Podgoričani vole kulturu, a najviše uživaju tokom uličnih, teatarskih i muzičkih festivala kojih ima sve više i tada grad živi punim plućima.

Autor: Medo Perković

Podgorica ima posebnu dinamiku, poznatu po dugim ispijanjima kafe i večitim raspravama o svakodnevici, ali u svemu tome nikad nećete biti stranac, već ćete se osećati toplo, kao kod svoje kuće.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -