-0.8 C
Belgrade
subota, 9 decembra, 2023

Podgorica, grad na dlanu

Podgorica je savršena tačka odakle da počnete istraživanje Crne Gore, prve ekološke države na svetu, poznate po prirodnim lepotama, nacionalnim parkovima, lepim i toplim ljudima. Glavni grad, ležerno zavaljen u dolini okupanoj u pet reka, opkoljen vinogradima, jezerom i planinama, nadomak Jadranskog mora, svojom pozicijom mami sve one koji vole aktivni odmor, a treba im savršena baza

Gostoljubiv grad koji je tokom burne istorije čak pet puta menjao ime, ukrašće vam pažnju kulturnim sadržajem, savršenom hranom i vinima, ali i burnim noćnim životom koji se pamti. Podgorica obogaćuje ponudu kroz poslovni, tranzitni, izletnički, sportsko-rekreativni i kongresni turizam i centar je svih dešavanja. Ovde su blage zime i topla leta, uz bezbroj sunčanih dana. Sam grad ima brojna izletišta, koje ljubitelji svežeg vazduha i prirode maksimalno koriste.

Autor: Aleksandar Jaredić

Bombardovanje za vreme Drugog svetskog rata je uništilo veliki deo Podgorice, ali su neki kulturno-istorijski spomenici preživeli. Uvek treba krenuti od srca grada, Stare Varoši, gde možete videti tursku džamiju i Sahat kulu kao svedoke nekadašnje vladavine Otomanskog carstva. Tu je i most na Ribnici kojeg su osnovali Rimljani u 5. veku, a danas ga vizuelno upotpunjuju ostaci tvrđave Stefana Nemanje.

Ako ste fan arheologije, nemojte preskočiti drevni grad Duklju na obroncima Podgorice, ilirsko utvrđenje nastalo pre 2000 godina, sa nekropolom i brojnim grobnicama. Ljubitelji sakralnih objekata, uživaće u istraživanju crkava i manastira, a omiljeno mesto svih je crkva Svetog Đorđa pod brdom Gorica, po kojem je grad i dobio ime. Ova crkva stoji više od 900 godina i najstarija je aktivna bogomolja u Crnoj Gori, dok je najmlađa, Hram Hristovog Vaskrsenja iz 1993. ujedno i najveći pravoslavni hram.

Autor: Ivan Mandić

Podgorica je dom najvećeg neprekinutog vinograda u Evropi. Ako ste ljubitelj vina i želite da probate neke od domaćih proizvoda, obavezno posetite vinski podrum Plantaže Šipčanik. U neposrednoj blizini vinograda nalazi se i čudo prirode, Nijagarini vodopadi na reci Cijevna.

Žitelji Crne Gore su veliki obožavaoci sporta, tako da tokom fudbalskih utakmica odjekuje sa stadiona Budućnosti u samom centru grada, ali i iz Sportskog centra Morača gde su mnogi gostujući timovi izgubili zbog vatrenog navijanja. Idealno pozicioniran za bicikliste, grad ima brojne staze, kao i avanturistički park, staze za trčanje, teretane na otvorenom, i brda Gorica i Ljubović za šetnje i sport.

Autor: Balša Strugar

Noćni život je veoma popularan. Ne postoje samo poznati kafići, već ulice za izlazak. Postoji i podela na stari i novi deo grada, pa tako imate izlaske u Njegoševu i Bokešku ulicu u starom centru, gde je stalno veselo i živo i traži se mesto više, ali i “punkt” oko Rimskog trga i The Capital Plaza – najvećeg poslovnog kompleksa, sa šoping zonom i restoranima i kafićima, među kojima su i najpoznatiji u gradu The Living Room i Hard Rock Cafe.

Autor: Vladimir Popović

Da li putujete radi biznisa ili da istražujete i uživate? Više od 120 hotela u gradu, nudi za svakog ponešto, a o kvalitetu sadržaja najbolje govore ocene posetilaca po kojima je CUE Podgorica, godinama broj jedan izbor gostiju iz celog sveta i dom pomenutog The Living Room-a.

Jeste li znali da je Crna Gora prepoznata kao zemlja slikara? Najpoznatije galerije su ULUCG, Muzeji i galerije Podgorice i Centar savremene umetnosti Crne Gore, koji se nalazi u Dvorcu Petrovića u parku Kruševac, jednom od najlepših zdanja i nezaobilazno mesto zaljubljenih. Crnogorsko narodno pozorište i KIC Budo Tomović, dva su glavna doma kulture, a Crnogorski simfonijski orkestar najvažniji muzički ansambl. Podgoričani vole kulturu, a najviše uživaju tokom uličnih, teatarskih i muzičkih festivala kojih ima sve više i tada grad živi punim plućima.

Autor: Medo Perković

Podgorica ima posebnu dinamiku, poznatu po dugim ispijanjima kafe i večitim raspravama o svakodnevici, ali u svemu tome nikad nećete biti stranac, već ćete se osećati toplo, kao kod svoje kuće.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -