11.8 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Hoće li hoteli u Srbiji preživeti krizu?

Postoji veliki rizik da dobar deo hotela u Srbiji bude zatvoren, dok će oni koji budu nekako opstali ostati bez radne snage. I jedan i drugi scenario je podjednako izvestan i podjednako nepopularan

Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES, je izjavio da je popunjenost hotela u Srbiji 25%, što je daleko od popunjenosti koja je bila 2019. godine. Tada je popunjenost hotela bila oko 65%, a slična situacija je i u gradskim hotelima i u banjskim i planinskim centrima.

Da bi hoteli opstali, neophodno je da popunjenost bude iznad 35%, i javljaju se dva osnovna problema, jedan vezan za očuvanje hotela, a drugi očuvanje radne snage. Ukoliko se ovakav trend nastavi, gotovo 40% moglo bi da bude zatvoreno ili prodato. Prvi paket državne pomoći omogućio je da hoteli opstanu, ali hotelijerima je i dalje neophodna pomoć kako bi preživeli produženu krizu koja je izazvala pandemija koronavirusa.

Od ukupno 450 hotela u Srbiji, gradski hoteli čine polovinu, odnosno njih je čak 200, i njihov opstanak je od velike važnosti za turizam. Hotelski sektor ostao je bez 6.000 radnika, najveći broj njih je otišao u inostranstvo da radi. Trenutno postoji velika potražnja za radnom snagom, nedostaju kuvari, konobari i ostalo osoblje.

Iz udruženja HORES rešenje problema vide u povećanju plate, i u tome da država omogući dolazak stranih radnika, što bi na nekin način omogućilo funkcionisanje hotela, iako je dolazak stranih radnika vrlo nepopularna mera.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -