10.1 C
Belgrade
četvrtak, april 18, 2024

Nepoznata lepota Egejskog mora

Za ovo ostrvo će vam trebati dobro poznavanje geografije i mapa, jer se nalazi apsolutno ispod svih turističkih radara i van turističkih itinerera, što je ako nas pitate apsolutno nedopustivo

Psara je malo ostrvo u Grčkoj, smešteno zapadno od Hiosa, u severnom delu Egejskog mora. Ostrvo je toliko udaljeno od Grčke koju turisti posećuju i obilaze, da prosto ne postoji nigde, odnosno nema ga ni u jednoj turističkoj ponudi.

Do Psare se stiže brodom, a čim siđete s njega, videćete dokaze iz slavnog vremena kad je Psara imala najveću flotu, i kada je bila dominantna na Egeju. Topovi, tvrđava, stare kuće izgrađene u tradicionalnoj arhitekturi smeštene su odmah pored ne tako tradicionalnih, novih kuća u selu, u kojima danas žive veseli meštani.

Psara ima dugu istoriju i hiljadama godina je kontrolisala rute kojima su brodovi plovili Egejskim morem. Arheološka istraživanja su pokazala značajne tragove tog drevnog vremena, i ovo ostrvo je Grčkoj dalo neke od svojih najboljih mornara i moreplovaca.

Psara ima i jedan tragičan deo u istoriji, Osmanlije su 1824. godine pobili dosta stanovnika ostrva tokom grčkog rata za nezavisnost. Grci su bili hrabri i njihova deviza “Sloboda ili smrt” koštala ih je jako puno, ono stanovništva što je preživelo napad prodato je u roblje širom Mediterana. Ostrvo je nakon toga bilo dugo pusto, sve do Prvog balkanskog rata 1912. godine, kada je vraćeno Grčkoj. Na svom vrhuncu Psara je imala oko 8.000 stanovnika, ali otkako je uništena, stanovnika je bilo manje od 1000. U Psari se još uvek vijori zastava “Sloboda ili smrt”.

Retki turistički vodiči koji ga pominju opisuju ostrvo kao „tačkicu u moru, daleko od afirmisanih turističkih destinacija“, ali to je samo pola istine, jer na toj tački u poslednjim godinama mudri putnici iz celog sveta otkrivaju, ili još bolje, stvaraju svoj lični raj, sa materijalima koje nudi neukroćena priroda Egejskog mora.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -