6.7 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Stari most u Mostaru neće više biti na Uneskovoj listi

Najveći grad na reci Neretvi, Mostar, izuzetno je poznata i posećena turistička destinacija u regionu. Hoće li njegov najatraktivniji sadržaj, Stari most, biti izbačen sa Uneskovog spiska kulturne baštine?

Unesko je odlučio da pooštriti kriterijume, o čemu svedoče brojne zamerke pa čak i oduzimanje statusa zaštićenog lokaliteta kao što je to bio slučaj sa Liverpulom.

Starom mostu i starom gradskom jezgru u Mostaru pre nekoliko godina je zbog izgradnje hotela pretilo premeštanje s liste zaštićenih na listu ugroženih spomenika. Iako je tada Mostar uspeo da se spasi, bespravna gradnja i neplanske građevinske intervencije ugrozile su njegov međunarodni status. To se pre svega odnosi na postavljanje kioska, raznih štandova, korišćenje javne površine, izgradnju privatnih parkinga, komunalni nered i slično.

Gradske vlasti će morati da raguju, a u novoj odluci Komisije obaveza Grada je da za prostor nacionalnog spomenika izradi ažurirani plan upravljanja, a Federacija BiH ažuriranu prostorno-plansku dokumentaciju.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -