10 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Srednjovekovni gradić čije kuće motre na turiste

Sibinj (Sibiu) je srednjovekovni grad u rumunskoj regiji Transilvanija. Njega pre svega odlikuje izvanredna arhitektura koja jasno demonstrira nemački kulturni uticaj, prepoznatljiv po stilu koji je izuzetno dopadljiv turistima

Posebno su interesantne kuće koje imaju „oči“ na krovovima, odnosno prozorima pa izgledaju kao da vas kuće pažljivo posmatraju dok šetate gradom. Upravo zbog toga, ovaj gradić ima nadimak “Grad s očima”, njegove oči su postale prepoznatljiv simbol i najpoznatija turistička atrakcija.

Magazin Forbs je Sibinj uvrstio na listu 10 najidiličnijih mesta za život u Evropi, u njemu živi oko 150.000 stanovnika i sastoji se od gornjeg i donjeg dela grada koje povezuju vijugave i romantične uličice.

Zgrade u tipičnom arhitektonskom stilu reflektuju mađarsko-nemački uticaj, a mnoge imaju zajedničku karakteristiku na krovu, male prozore u potkrovlju koji se pojavljuju kao kapci koji gledaju prema ulici.

Prema predanju, Nemci su prilikom osvajanja ovog regijona namerno izgradili oči na kućama kako bi ulivali strah ljudima, a takav utisak je posebno naglašen u večernjim i noćnim časovima, jer ove kuće nikad ne spavaju.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -