3.4 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Najbolji jedriličari sveta ponovo na Barkolani

Trst, drevna italijanska luka koja nudi jedinstven spoj mora i kraških brda, osim što je, kao grad multikulturalnosti, čuven po divnim crkvama različitih konfesija,  zamku Miramare i plaži Pedočin, pre više od pedeset godina postao je domaćin poznate regate „Barkolana“ koja je dobila ime po dugačkoj promenadi pored mora, prelepoj Barkoli. Na 50. izdanju 2018. godine Barkolana je zvanično uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda kao „najveća jedriličarska trka na svetu“ zahvaljujući impozantim brojkama učesnika, 2689 brodova sa 25 hiljada ljudi na vodi i 300 hiljada gledalaca na obali

Za ljubitelje mora i jedrenja, Barkolana u Tršćanskom zalivu se održava svakog oktobra i važi za nezvanično prvenstvo sveta za brodove sa višečlanim posadama.

Međunarodna regata je 1. oktobra ove godine započela svoje 53. izdanje i još uvek predstavlja magičnu mešavinu takmičenja i zabave i omiljeni festival jedrenja za veliki broj posetilaca iz čitavog sveta. Početak trke je spektakularan, sa naizgled beskrajnom linijom jedrilica, u kojoj svaki pravi pomorac bar jednom, mora učestvovati. Ruta je trougao od 13 nautičkih milja, koji počinje između Barkole i Miramarea i stiže ispred Piazza Unita d’Italia. Nekome proradi adrenalin i takmičarski duh, no većini je važno učestvovati, družiti i zabaviti se. Obavezan lajtmotiv uz jedriličare i goste su vrhunski morski specijaliteti, dobro vino i divne kancone koje se razležu sunčanim ulicama.

U ovoj komplikovanoj godini, u kojoj su mnoge trke otkazane, Barkolana želi da bude himna ljubavi prema jedrenju i sportu i da podrži najdublje vrednosti poštovanja ljudi, životne sredine i mora.

Za vreme regate održava se i festival sa 300 različitih događaja i inicijativa, uključujući sportove na vodi, umetnost, kulturu, radionice i društvene događaje koji su zanimljivi ne samo profesionalcima, već i širokoj publici. Na taj način, svake godine regata privlači sve više učesnika i nautičara.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -