12.9 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Belo zlato istoka

Mleko od kamile je zdravo, kvalitetno i prilično skupo, pa je sasvim jasno zašto ga nema na policama u supermarketima širom sveta

Na današnjem tržištu postoji mnogo zamena za kravlje mleko, bez obzira da li mlečne proizvode ne koristite iz zdravstvenih ili bilo kojih drugih razloga. Međutim, postoje i one druge alternative, koje nisu toliko poznate zapadnoj civilizaciji, jedna od njih je svakako i kamilje mleko.

CNN ističe da se kamilje mleko konzumira u velikom delu Bliskog istoka, Azije i Australije, kao i unutar „ruralnih krajeva“ u istočnoj Africi. Globalni interes očigledno raste, a neki nazivaju ovo mleko i „belim zlatom“.

Što je tako dobro u belom zlatu? Kamile, za razliku od krava i ovaca, mogu preći velike udaljenosti bez vode i mogu izdržati neverovatno visoke temperature, i nisu zahtevne za uzgajanje. Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu kaže da kamilje mleko ima tri puta više vitamina C od običnog, veliki procenat proteina, a pokazalo se kao izuzetno efikasno u smanjivanju holesterola i poboljšanju probave.

Zašto onda to mleko nije popularno u celom svetu? Kamilje mleko na međunarodnom tržištu košta od 10 do 20 dolara po litru. Osim toga, tom mleku nedostaje organizirovano i raširno tržište. Češće se može naći na na neformalnim tržištima istočne Afrike, jer većina uzgajivača kamila nema pristup rashladnom transportu, kao ni resurse za usklađivanje sa međunarodnim standardima. Kamilje mleko će po svemu sudeći morati da sačeka neka bolja vremena.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -