3.4 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Vrbnik, drevni grad vina i glagoljice

Čuveni “Vrbnik nad morem” mesto na obali ostrva Krk, može da se pohvali 900 godina dugom pričom. Osim po narodnoj pesmi, poznat je po svojoj glagoljskoj baštini, a zbog vanvremenske lepote već dugo predstavlja umetničku inspiraciju i idealno mesto za odmor

Vrbnik je pravo mediteransko mesto sa mnogo duše, koje retko koga ostavlja ravnodušnim. Unutar srednjovekovnih zidina grada, načičkane su vijugave i uske ulice, izgrađene po starom načinu gradnje, a meštani će vam sa ponosom reći da u Vrbniku postoji najuža ulica na svetu. Zaista, “Klančićeva” ulica predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija čitavog ostrva, jer joj najuži deo iznosi samo 40 cm, što omogućava prolaz jedino ljudima i to pod određenim uglom.

Sa morske strane, posetioce očekuje nezaboravna slika visokih i strmih stena, zvonika i malih trgova omeđenih zbijenim kamenim kućama. Vrbnik je još uvek izletničko mesto, što je na neki način i prednost, jer se smeštaj, osim u malom hotelu, može naći u sobama i apartmanima porodičnih kuća. Jedino je veće mesto na istočnoj obali Krka i prvi put se spominje početkom 12. veka, a naziva se i kolevkom hrvatske pismenosti.

Dolazeći sa kopna, u prolazu između brda pokrivenih vinovom lozom nalazi se Vrbničko polje poznato po vrbničkoj žlahtini, zaštitnom znaku ostrva Krk. Vrbnička žlahtina je kvalitetno suvo belo vino koje se proizvodi od autohtone sorte “Žlahtina bijela”. Najbolje se slaže uz domaći ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta, kao i jela od belog mesa. Vrbničko polje je izuzetan predeo za uživanje u vožnji kroz vinograde. U tom slučaju, preporučujemo da na put krenete novim Dacia Duster-om koji će, kao SUV neprevaziđene svestranosti, ostvariti snove svakog pravog vozača.

Ukratko, poseta Vrbniku predstavlja nezaboravan doživljaj za sva čula. Čak i ako niste ljubitelj priča o istoriji grada i ostrva, možete da prošetate uskim uličicama, slušate morske talase i osetite miris Mediterana ili da nakon uživanja u vrhunskom vinu i lokalnim specijalitetima, krenete putem vrbničke planinske obilaznice duge 24 km.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -