7.8 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Početak i kraj svakog slavlja

Ruska salata ili Salata Olivije je nastala u Moskvi 1860. godine u restoranu Ermitaž. Prvu salatu ove vrste je pripremio Lusijen Olivije, ruski kuvar poreklom iz Belgije. Istorija nas uči da je ruska salata nastala tako što je Olivije poslužio goste potpuno novom salatom koja je ubrzo postala zaštitni znak restorana, a mnogo godina kasnije je postala i obavezni specijalitet svih poznatih kuvara sveta

Dugo je sam recept i način bio tajna, a najraniji “javni” recept je objavljen 1894. godine. Tokom godina se priprema menjala i prilagođavali su se sastojci, nekada nepristupačni i skupi su zamenjeni jeftinijim i dostupnijim, ali je ukus uvek ostajao isti.  Prva verzija ruske salate potpuno se razlikovala od današnje, ona je sadržala teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, komade jastoga i kapra, kornišone, tvrdo kuvana jaja i soje. Umesto sadašnjeg majoneza, preliv je bio pravljen od provansalskog maslinovog ulja, senfa i vinskog sirćeta.

Današnja najukusnija i omiljena ruska salata mnogih sadrži kuvani krompir, kuvanu šargarepu, bareno meso ili šunku, tvrdo kuvana jaja, kisele krastavce, grašak i majonez. Omiljena deci, omiljena i starijim, uvek je rado viđena na svim trpezama, kao nešto što se jelo uz meso, kao dodatak za sendvič za doručak ili kao prilog uz bilo šta za večeru.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -