17.1 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

UNWTO apeluje da se ukinu ograničenja putovanja

Svetska turistička organizacija (UNWTO) podržala je apel Svetske zdravstvene organizacije da se ograničenja putovanja ukinu ili bar ublaže kako bi se turizam oporavio od loših posledica pandemije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ponovila da ograničenja putovanja nisu efikasna u suzbijanju širenja na međunarodnom nivou. Osim toga, mere koje se primenjuju na međunarodne putnike, kao što su testiranje, izolacija i karantin i vakcinacija, treba da se zasnivaju na realnim procenama rizika i izbegavanju stavljanja finansijskog tereta koje putnici treba da nose.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija o svetskoj ekonomskoj situaciji i izgledima za 2022. godinu navodi se da  je oporavak od posledica pandemije neujednačen i krhak, pa je osnovni imperativ da se ponovo pokrene turistička industrija.

UNWTO se slaže sa novim smernicama SZO, naglašavajući neefikasnost opštih ograničenja putovanja, i takođe podržava njihove preporuke protiv korišćenja statusa vakcinacije kao jedinog uslova za pokretanje turistima, posebno kada su stope vakcinacije tako nejednake.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -