16.8 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Plogging – korisno i savesno trčanje

Ovaj sport se sve češće praktikuje, i on pomaže zdravlju ne samo učesnika već i zdravlju planete

Trčanje ili duge šetnje su sve popularniji sportovi širom sveta, i ne zahtevaju puno, samo određenu fizičku kondiciju. Staze su postavljene svuda, često prolaze i kroz prilično nepristupačne terene, šume ili planine, što ih u stvari i čini zanimljivim. Međutim, prisustvo ljudi na takvim terenima povlači sa sobom i velike količine otpada i smeća koje ostaje posle trke, a često se dešava da deponije postoje tu već neko vreme.

Plogging je sport koji je ime dobio po švedskoj reči plogga što je zapravo kovanica reči „podiži“ i „trči“, i opisuje aktivnost koju trkači obavljaju dok trče. Oni u toku trčanja skupljaju smeće ostavljajući za sobom čitu prirodu.

Plogging je izuzetno popularan u zapadnim zemljama, a pogotovo u velikim gradovima koji privlače veliki broj turista. Prave se grupe ljudi, svi oni trče sa vrećama za smeće i usput sakupljaju sve na šta naiđu. Ovaj sport postaje popularan i u turizmu, pa se kao vid aktivnog i samosvesnog odmora sve više destinacija odlučilo da u svoje sadržaje uvrsti i plogging.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -