12.3 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Japodski otoci

Dolina reke Une je jedno od najlepših prirodnih blaga na čitavom Balkanu. Una izvire u Hrvatskoj kod mesta Donja Suvaja, a njen izvor je najdublji krški izvor u Hrvatskoj, i nalazi se među pet najdubljih izvora u svetu takve vrste

Japodski otoci su jedan poseban zeleni raj koji reka Una krije.Ova reka je dugačka nešto preko 200 kilometara, i najvećim delom protiče kroz Bosnu i Hercegovinu. Na svom toku, tačnije nekih 90 kilometara ova reka čini i administrativnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Uliva se u stariju sestru Savu kod mesta Jasenovac, odakle obično i kreću turističke ture za upoznavanje ovog kraja.

Photo: iStock

Najpoznatiji turistički sadržaj ove smaragdne reke su šumovita ostrva na kojima se okuplja veliki broj posetioca. Ovde možete pronaći rečne ade nastale radom prirode, pet malih ostrva. Najveća ostrva su povezana drvenim mostovima koji spajaju zelene površine pod gustim krošnjama drveća.

Najlepše mesto na svetu, saznajte više.

Ove rečne ade se zovu Japodski otoci, i ovde turisti dolaze kako bi uživali u suncu, reci, ali i opuštenoj atmosferi u regionu u kom život teče zaista polako. Ovde postoji samo jedno pravilo, sve je dozvoljeno jer merak svakako nema cenu.

Ovde možete pronaći apsolutno sve, od teretane na otvorenom, igrališta za decu, do lokalne kafane. Una je od aprila do početka septembra otvorena za kupanje, a budući da se radi o javnoj površini, ulaz je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -