11.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Najbolja voda za kupanje u Evropi

Eurostat je objavio izveštaj o kvalitetu voda za kupanje u Evropi, i na osnovu dobijenih rezultata vode se kategorizuju kao loše, zadovoljavajuće, dobre ili odlične. Na osnovu izveštaja Hrvatska je na prvom mestu po kvalitetu vode na kupalištima

Najbolja voda za kupanje u Evropi se nalazi na hrvatskim kupalištima. Ova zemlja je na prvom mestu u Evropi sa najvećim brojem kupališta sa odličnim kvalitetom vode. Izveštaj Eurostat-a nam govori da je na čak 99.2% kupališta koja se prate voda ocenjena kao odlična. To znači da je sanitarno potpuno ispravna za kupanje.

Na osnovu izveštaja, zaključeno je da je voda u Ličko-senjskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županijama na svim mernim stanicama i kupalištima odličnog kvaliteta za kupanje.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

Od ostalih država u Evropi, Eurostat je na drugo mesto postavio Maltu gde je 96.6% kupališta ocenjeno kao odlično. Na trećem mestu se nalazi Grčka sa 95.8% odlično ocenjenih kupališta. Na ostalim mestima se nalaze Slovenija, Španija, Kipar, Belgija i Portugal. Slovenija je na četvrtom mestu sa 95.2% kupališta sa odličnim kvalitetom vode.

Odličan kvalitet morske vode je zabeležen i u Crnoj Gori. Analiza je pokazala da se od 110 lokacija na kojim su uzeti uzorci, voda je na 89.1% kupališta odličnog kvaliteta. Na 6.4% lokacija voda je bila dobrog, dok je na 4.5 % lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -