19.7 C
Belgrade
sreda, jun 12, 2024

Najkraća reka na svetu se nalazi u Srbiji?

Reka Vrelo se nalazi na oko trinaest kilometara udaljenosti od Bajine Bašte. Rečni tok ove reke je toliko “kratak” da ga meštani zovu „godina“

Najkraća reka u Srbiji, verovatno jedna od najkraćih na svetu, se nalazi zapadu naše zemlje. Reka Vrelo, bistra i čista reka, sa magičnim vodopadom, jedan je najlepših prirodnih bisera Srbije. Dužina ove reke iznosi tačno 365 metara, zbog čega je meštani zovu još i Godina.

Vrelo nastaje od izvora reke Perućac na 234 metara nadmorske visine, u podnožju planine Tare. Reka je izuzetno hladna, prosečna temperatura vode u toku godine iznosi oko 10 stepeni Celzijusa. Na završetku svog putovanja gde se uliva u Drinu, vrelo se pretvara u predivan vodopad visine oko 10 metara.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Interesantno je navesti da najkraća reka u Srbiji ne menja svoj tok ni dužinu preko godine. Baš zbog toga u narodu postoji verovanje da mladi pre nego što stupe u brak, treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav zauvek ostala ista. Osim toga, veruje se da će svako ko prepešači njen tok biti srećan u životu, a još ako bacite novčić, možete očekivati da će se ispuniti zamišljena želja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -