14.9 C
Belgrade
sreda, maj 1, 2024

Canarias se exhausta – štrajkovi protiv prekomernog turizma

Stanovnici Kanarskih ostrva kažu da je masovni turizam na prelomnoj tački. Oni već izvesno vreme žive u relativno nepodnošljivim uslovima, sve više ističući kako je “njihova beda i muka u stvari raj za turiste”

Stanovnici Kanarskih ostrva planiraju proteste i štrajkove protiv prekomernog turizma. Aktivisti kažu da su meštani prisiljeni da spavaju u svojim automobilima, pa čak i pećinama, jer se svi prostori koriste kao smeštajne jedinice za izdavanje turistima. Pokretači kampanje kažu da neodrživ priliv posetilaca uništava život u gradovima. Jedna grupa aktivista čak planira i štrajk glađu zbog izgradnje dva nova hotela.

Kanarska ostrva je u 2023. godini posetilo rekordnih 14 miliona stranih turista, što je postalo zaista nepodnošljivo. Sve više se vide poruke i graffiti Canarias se exhausta – Kanarska ostrva su iscrpljena.

Iako žive od turizma, stanovnici kažu da oni nisu protiv turizma pre se, već da žele više održivog turizma. Arhipelag ima ograničene resurse koji moraju pažljivo da se koriste. Pored toga, turizam je podigao cene nekretnina, i za kupovinu i za iznajmljivenje. Na taj način dobar deo domicilnog stanovništva ne može da ih iskoristi jer su van njihovih platežnih mogućnosti.

Airbnb i Booking.com su poput raka koji malo po malo proždire ostrva, navode meštani. Turistički operateri praktično otimaju smeštaj. Prema uzveštaju grupe Ecologists in Action gotovo 34% lokalnog stanovništva, skoro 800.000 ljudi, je u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti.

Zbog svega navedenog, stanovnici postavljaju upozorenja kako bi oterali turiste. Postavljeju lažne plakate i nalepnice upozorenja u pokušaju da odvrate turiste na određenim prenaseljenim mestima.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Znakovi “Ne ulazi” pojavili su se prošlog meseca u blizini popularnih atrakcija a neka područja su bila ograđena lancima. Vreme je da se suprotstavimo alatima koji su na raspolaganju, turističku aktivnost koja nas tera sa sopstvene zemlje, napisali su aktivisti na društvenim mrežama. U blizini drugih popularnih atrakcija osvanuli su antituristički grafiti na kojima piše “Moja beda tvoj raj” i ”Turisti idite kući”.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -