18.2 C
Belgrade
sreda, maj 1, 2024

Dolce far niente – umetnost življenja

Italijani su dobro poznati kao narod koji od svega napravi umetnost, pa je takav slučaj i sa životom uopšteno. Vrhunac lepote življenja, odnosno „dolce vita“, sačinjen je od nekoliko segmenata koji su u neraskidivoj vezi, kako bi zadovoljstvo bilo potpuno. Jedan od tih integralnih delova slatkog života je i „dolce far niente“

Dolce far niente je italijanska izreka koja se može prevesti i razumeti na više načina. Suština i značenje je pre svega, bezbrižnost i opuštanje u životu. Često se za dolce far niente kaže da je to „slatka lenjost“ ili „umetnost bezbrižnog nerada“.

Ovaj način shvatanja života je u suštini filozofija koja je nastala kao suprotstavljanje modernom shvatanju kapitalizma i konzumerizma. U vremenu koje nas tera da radimo više, kako bismo zaradili više i trošili još više, dolce far niente predstavlja suprotnost. Predstavlja uživanje u životu, slatku dokolicu u kojoj se ne radi ništa.

Izraz opisuje zadovoljstvo ili uživanje u jednostavnom opuštanju i neaktivnosti, uživanje u trenutku bez obaveza ili briga. Ova ideja je često povezana sa italijanskim načinom života, gde se poštuje vreme provedeno u uživanju u trenutku, bez nepotrebnog napora ili aktivnosti.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Dolce far niente sugeriše uživanje u trenutku, romantizaciju svakodnevnog života, što više odmora, prihvatanje svih stvari na prirodan i pozitivan način. Kako često vole da kažu Italijani, i odmor i spavanje je rad na sebi. Prilagodite situacije i svet sebi, udovoljavajte i drugima i sebi, i neka život bude zabava.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -