19 C
Belgrade
četvrtak, septembar 19, 2024

Najbolji grad za život u 2024. godini

Britanski časopis The Economist je rangirao ukupno 173 grada na svetu kako bi napravio listu gradova u kojim je život najvalitetniji. Beč je ponovo na vrhu liste, a među prvih deset se nalaze još tri evropska grada

Na prvom mestu najboljih gradova sveta za život se nalazi Beč. Ovaj grad je, prema pisanju časopisa The Economist, po treći put u poslednjih pet godina došao na prvo mesto najboljih gradova u Evropi. Bečlije imaju jedan sasvim zgodan termin, lebenskunst. To je umeće dobrog življenja, a Beč je sa svojim restoranima i muzejima zaista savršeno mesto za „vežbanje“ umetnosti. Ovaj grad nudi obilje mogućnosti za kulturu i zabavu, kao i dobru infrastrukturu i opštu stabilnost.

Na drugom, odnosno trećem mestu, se nalaze Kopenhagen i Cirih. Među prvih pet se nalaze još i Melburn iz Australije i Kalgari iz Kanade. Na rangiranje utiču različiti faktori kvaliteta života, zdravstveni sistem, obrazovanje, kultura i infrastruktura. Tu su takođe i socijalna bezbednost, politička stabilnost i niska stopa kriminala.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Najvažniji kriterijumi za ocenjivanje su svakako stopa kriminala i složena gradska infrastruktura. Ti kriterijumi negativno utiču na život u svakom smislu. Upravo to je neke veće gradove poput Londona, Njujorka i Pariza stavilo na loše pozicije na listi, iako su poznati po svojim atraktivnim kulturnim i društvenim aktivnostima.

Lista prvih deset najboljih gradova izgleda ovako:

1. Beč

2. Kopenhagen

3. Cirih

4. Melburn, Australija

5. Kalgari, Kanada

6. Ženeva

7. Sidnej, Australija

8. Vankuver, Kanada

9. Osaka, Japan

10. Oklend, Novi zeland

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -