21.2 C
Belgrade
petak, april 25, 2025

„Gault&Millau“ u saradnji sa TOS-om predstavio novo izdanje

Ugledni gastronomski vodič „Gault&Millau“, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije (TOS), svečano je predstavio novo izdanje za 2025. godinu na ceremoniji održanoj 23. aprila u hotelu Hajat. Najistaknutijim restoranima, vinarijama i kulinarskim profesionalcima ovom prilikom uručena su prestižna priznanja, potvrđujući njihov izuzetan doprinos razvoju gastronomske scene Srbije

Čuvene „kape“ dodeljene su u više kategorija, u skladu sa strogo definisanim kriterijumima izvrsnosti. Dobitnici tri „kape“ ove godine su restorani “Delirium Silence”, “Project 72, Wine & Deli”, “Magellan”, “Faro”, Vinska kuća Erdevik, “Enso”, “Homa”, “GIG”, “La Pista”, “Restoran 27”, “The Square”. Četiri „kape“ poneli su restorani “Langouste”, “Salon 1905” i “Fleur de Sel”.

U kategoriji pojedinačnih priznanja istakli su se sledeći laureati:

  • Najbolji somelijer: Dušan Vranić, „Fleur de Sel“, Novi Slankamen
  • Najbolji POP (pristupačna i autentična ponuda): „Sve pod sač“, Novi Pazar
  • Najbolji poslastičar: Jelena Isaković Martinov, „Magellan“, Beograd
  • Mladi talenat: Milan Lekić, „Ebisu“, Beograd
  • Šef nove tradicije: Branislav Krstić, „New Balkan Cuisine“, Beograd
  • Šef budućnosti: Lazar Svrkota, „Thyme Street Cuisine & Cocktails“, Beograd
  • Šef godine: Marko Đerić, „Langouste“, Beograd

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, koja je zajedno sa Mirom Šemić, direktorkom srpskog izdanja „Gault&Millau“, uručila priznanja, istakla je značaj gastronomije za razvoj turizma:

– Čak 53 odsto turista destinaciju bira upravo na osnovu gastronomske ponude. To dovoljno govori koliko je važno da podržimo sve koji svojim radom unapređuju kvalitet i ugled Srbije na svetskoj gastronomskoj mapi. Kvalitet hrane i doživljaj koji ona pruža među tri su najpozitivnija utiska koje turisti ponesu iz naše zemlje – naglasila je Labović.

Mira Šemić je podsetila da „Gault&Millau“ nije elitistički, već „narodni vodič“ koji svima omogućava da pronađu dobru hranu u skladu sa sopstvenim ukusom i budžetom.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -