Kvarner je poznat po specifičnim, lokalnim namirnicama koje spajaju ukuse primorja, ostrva i planinskih krajeva, pa krenimo redom
Sa ukusom primorja i ostrva
Kvarnerski škamp – kralj kvarnerskog zaliva i stola, kvarnerski škamp je najpoznatija i najcenjenija kvarnerska poslastica. Poznat je po izuzetnoj i finoj aromi, čvrstom mesu i ružičastoj boji oklopa. Poseban je jer živi u hladnim i dubokim vodama kvarnerskog zaliva u koji se slivaju vode sa planinskog masiva Učka. Uživajte ga sirovog, uz kap kvarnerskog ekstra devičanskog maslinovog ulja. I obavezno nazdravite čašom kvarnerskog penušavca od žlahtine, autohtone sorte, koja uspeva samo i jedino na Kvarneru.

Extra devičansko maslinovo ulje sa ostrva Krka, Cresa, Lošinja i Raba opravdano se zove “tečnim zlatom”. Posebnu aromatiku ima iz nekoliko razloga: prvo, naučno je dokazano da masline iz hladnijih područja daju ulja sa više polifenola, a naš kvarneski ostrvski pojas spada u ta “hladnija” područja. Zbog škrtog tla, korenje im seže duboko u zemlju, pa crpi minerale i hranjive sastojke iz dubine zemlje, a zahvaljujući ovcama koje pasu u maslinicima, stabla imaju najbolju prehranu.
Na našim ostrvima uspeva niz autohtonih sorti, a one sa Krka i Cresa nose zaštićenu oznaku izvornosti, markicu kojom se u EU označava najviši stupanj kvaliteta proizvoda. Kvarnerska ulja su ušla i u “bibliju maslinovih ulja” italijanski atlas najkvalitetnijih maslinovih ulja “Flos olei 2026”.

Creska jagnjetina je brend. Reč je o staroj ostrvskoj vrsti koja je prilagođena uslovima ostrvskog života, jakim burama, velikim sušama i letnjim vrelinama. Ovce na Cresu slobodno pasu, što je danas u svetu retka pojava. One celi život provedu na ostrvskim pašnjacima, a zbog soli koja pada na travu, meso ima poseban ukus. Kako na Cresu raste mnogo kadulje, kao i drugog lekovitog bilja, botaničari kažu čak 1400 vrsta, meso creske ovce je aromatično. Probajte supu od creske ovce i gulaš od jagnjetine sa creskim makarunima. Za predjelo probajte creski ovčji sir.

Sa ukusom gorja
Divlje pečurke Gorskog kotara, popularno zvane “šumsko meso” delikates su kojem gurmani ne mogu odoleti. U tamnim i hladnim goranskim šumama rastu vrganji, smrčci, lisičice, mrtvačke trubače, pečurke i sunčanice. Od njih se pripremaju supe, umaci, rižota, a pojedini ih restorani kisele i stavljaju u salate ili složence.
Goranski medun je vrsta meda koji nosi zaštićenu oznaku izvornosti. Radi se o proizvodu koji nastaje od medne rose, a medun nije samo prehrambeni proizvod nego i lek. U odnosu na med, medun sadrži više mineralnih sastojaka, tamnije je boje i izraženijeg ukusa, ali mu je slatkoća manje izražena. Izvrsno se slaže sa skutom ili jabukama.

Kvarnerske namirnice i proizvođače možete upoznati u Kašetici Primorsko-goranskoj, jedinstvenom prostoru sa degustacionom salom u centru Rijeke, otvorenom kako bi se na jednom mestu predstavili regionalni proizvođači. Više o kvarnerskim ikoničkim proizvodima pročitajte na https://kvarner.wine/okusi-kvarnera/kvarnerske-namirnice/, a ponudu Kašetice pogledajte na https://www.kasetica.hr/
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.




