17.2 C
Belgrade
utorak, april 30, 2024

Sasvim posebna Španija

Murcia je dobro čuvana tajna među lokalnim stanovništvom, a radi se o regionu sa puno jedinstvenog karaktera, raznolike prirode i najneverovatnije hrane. Ovu tajnu su Španci dugo čuvali za sebe, ali zbog prelepe obale i fascinantnih gradova Murcia se ipak našla na turističkim mapama

Murcia je relativno mala regija, ali njena raznolikost je najvidljivija u gradovima. Njena bogata istorija seže još u rimsko doba, a uticaji svih kultura kroz vekove ostavili su traga do današnjih dana.

Jadan od najpoznatijih gradova je Lorka, čije je urbano središte proglašeno gradom istorijskog i umetničkog značaja 1964. godine. Grad se opisuje kao „barokni grad“, zbog važne barokne baštine istorijskog središta, jednog od najvažnijih u regiji, i događaja koji su oblikovali modernu Lorku od drevnog doba do našeg vremena.

Ovaj grad je osvojio nagradu Europa Nostra Award zbog rada na očuvanju svoje baštine, i zbog obnove šest crkava u istorijskom središtu nakon zemljotresa 2011. godine. Takođe je ušao u uži izbor u programu Evropske komisije EDEN, kao grad koji zaslužuje priznanje za napore koje ulaže u razvoj održivog turizma.

Ono što je posebno za Lorku jeste gastronomija, ravnice Murcije su neverovatno plodne i daju široku lepezu svežeg voća i povrća, koje čine osnovne sastojke kuhinje regije. Ovde caruje mediteranska kuhinja, morski plodovi, ali takođe i divljač i organski uzgajano meso na lokalnim farmama.

Pored činjenice da je još uvek skrivena od turista, Lorka i Mircia region odlična su preporuka za posetu koju je najbolje obaviti automobilom. Provozajte se seoskim putevima, svratite kod meštana i probajte dobra vina i najbolju šunku na svetu. Oni su dobri domaćini, i rado će vam pripovedati o sebi i istoriji mesta i pripovedati najzanimljivije priče.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -