Poznati australijski portal The Sydney Morning Herald je izdvojio Sloveniju kao jednu od najboljih manje poznatih gastro destinacija sveta
Neki ljudi jednostavno jedu da bi živeli, ali gde je zabava u tome? Ako okrenete, i i živite da biste jeli, svet odjednom postaje dosta uzbudljiviji. Svaki obrok, svaki zalogaj je doživljaj, nešto u čemu se može uživati, i nešto zbog čega vredi živeti.
E sad, živite da biste jeli, i još volite da putujete, to je prava kombinacija. Na svetu postoji toliko različitih kuhinja i gastronomskih doživljaja, da se može i najveća “glad” zadovoljiti. Reputaciju najboljih kuhinja na svetu imaju francuska, italijanska, španska, vijetnamska ili druge poznate svetske kuhinje. Šta je sa onim manje poznatim, a isto tako ukusnim i kvalitetnim?
View this post on Instagram
The Sydney Morning Herald je u svojoj reportaži pokušao da izdvoji neke od svetskih gastronomija koje nisu obično na mapama putnika, a podjednako su vredne. Na listi se nalaze relativno podcenjene destinacije kada je u pitanju gastronomija. Ako tražite svoj sledeći izvrstan obrok u ovoj pokretnoj gozbi koju zovemo život, trebale bi biti svakako na vašoj mapi.
Australijski list je izdvojio između ostalih zemalja i Sloveniju, i navodi da ukoliko se nađete u blizini, umesto italijanske obavezno probate slovenačku kuhinju. Slovenija se nalazi na kulinarskom raskršću, tački susreta kultura i uticaja Mediterana, Alpa, Balkana i stare Austro-Ugarske. U Sloveniji postoje i tri velike vinske regije i nebrojeni hektari divlje zemlje za istraživanje.
U alpskoj Sloveniji obavezna je kranjska kobasica, slična nemačkim ili poljskim kobasicama. Pored toga, odličan je i med, koji je poznat u celom svetu. U središtu zemlje više prevladavaju žitarice, a uvek je aktuelna i popularna kaša, slična rižotu, ali umesto pirinča se koristi heljda.
Pored tradicionalnih delikatesa u planinskom delu, tu je i Istra, gde se služe najbolji plodovi mora u finim restoranima sa Mišlenovim zvezdicama. Istriani su dobri domaćini i hedonisti, pa je taj deo zemlje obavezan za svakog putnika kome su hrana i dobro piće inspiracija za putovanje.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Ljubljana, glavni grad, ima zastupljene sve kuhinje, a najbolje vreme za posetu je od aprila do oktobra. To je grad koji nudi specijaltete svih kuhinja sveta, ali i svoje tradiconalne, domaće, na koje su Slovenci izuzetno ponosni. Za sve ostale kuhinje koje izdvaja The Sydney Morning Herald pogledajte zvaničnu internet stranicu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.