10.4 C
Belgrade
petak, oktobar 18, 2024

Bussana Vecchia – selo koje ne pripada nikom

Nakon što je zemljotres uništio ovo malo selo na brežuljku u Liguriji, grupa umetnika je odlučila da ga ponovno podigne iz ruševina. Selo je obnovljeno i u njemu se ponovo čuje radost života. Slike i skulputure su svuda, a i turista svake godine ima sve više. Život je procvetao kao da se nikakva tragedija nije ni desila. Međutim, danas stanovnici ove popularne turističke destinacije imaju novi problem, njima preti prinudno iseljenje

Bussana Vecchia je selo u italijanskoj regiji Ligurija, poznato po svojoj jedinstvenoj istoriji. Nalazi se blizu grada San Remo, i bilo je gotovo potpuno uništeno u zemljotresu 1887. godine. Posle zemljotresa, selo je napušteno sve do 1950-ih godina, kad su umetnici počeli ponovo da ga naseljavju.

Pre ponovnog naseljavanja, to je bio grad duhova. Krijumčari su ga koristili za skladištenje sumljive robe pre nego što su prelazili u Francusku, a neko vreme su se u njega doselili migranti iz južne Italije. Svaki put su ove stanovnike lokalne vlasti nasilno isterale.

Danas je selo poznato po svojoj umetničkoj zajednici. U njemu ima dosta umetničkih ateljea, galerija, i malih radnji koje prodaju ručno rađene proizvode. Posetioci mogu istraživati uske, kaldrmisane ulice, uživati u pogledu na ligursku obalu, i posetiti brojne umetničke radnje i galerije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ! IG⊕LIGURIA® (@ig_liguria_)

Novi život, novi problemi

Selo otvoreno pokazuje svoje rane od zemljotresa. Neke od srednjovekovnih kuća su obložene daskama, dok druge imaju sveže posađeno cveće u saksijama i šarene zavese na prozorima ili dečje bicikle naslonjene na vratima. Umetnički duh je prisutan svuda, na zidovima kuća, na skulpturama na ulicama.

Mesto se dosta promenilo od onih burnih, hipijevskih dana. Danas je povezano saobraćajnicama, ima struju, tekuću vodu i, naravno, Airbnb. Postoji nekoliko restorana i lokalni bar koji odlično posluje vikendom služeći vino francuskim i nemačkim turistima.

Uprkos činjenici da ga je ova grupa ljudi vratila u život, njima vlasti prete iseljavanjem. Još 2017. godine stanovnici su primili pisma u kojima su ih obaveštavali da nemaju zakonsko pravo na svoje kuće i da ih država smatra ilegalnim stanarima.

Oni su formirali grupu koja se sad bori sa lokalnim vlastima, oni žele da budu priznati kao zakoniti vlasnici kuća koje su sami obnovili. Vlasti su prvo htele da stanovnici plate kazne državi za nezakonito zauzimanje kuća, ali to je poništeno odlukom Državnog veća u aprilu 2024. Još uvek se traži pravni osnov za iseljavanje, a meštani su odlučni u svojoj nameri da selo ne napuštaju.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Uprkos tome što selo nema puno modernih pogodnosti, njegov šarm i jedinstvena atmosfera privlače turiste iz cele Evrope i šire. Bussana Vecchia predstavlja primer kako se mesto može transformisati i oživeti kroz kreativnost i zajednički napor.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -